2/5/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της επίσκεψης του στα Γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
 
02/05/2012


Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια Βʼ της Τουρκίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος επαναφέρει με μεγάλη ένταση το τρίπτυχο των προτάσεών του το οποίο αν εφαρμοστεί θα είναι επωφελές και για τις δύο Κοινότητες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψής του στα Γραφεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς αν είναι πιθανόν η Τουρκία να επιχειρήσει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση κατά διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και αν αναμένει πως θα γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη όταν άνοιξε τα οδοφράγματα πριν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ απάντησε: «Μακάρι να είναι έτσι. Τότε άνοιξε τα οδοφράγματα και στο τέλος σωστά, θεωρώ ότι και η δική μας πλευρά είχε συναινέσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων παίρνοντας κάποια προστατευτικά μέτρα. Τώρα νομίζω ότι η Τουρκία είναι τα αντίθετα μηνύματα που στέλνει.


Εάν υπονοείτε το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τα σχέδια Β΄, ναι υπάρχουν τα σχέδια Βʼ, είναι σαφές. Είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Από πλευράς μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω επαναφέρει, και το επαναφέρω με μεγάλη ένταση, το θέμα του τρίπτυχου, της πρότασής μας για άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ετοιμότητα μας να ʽξεπαγώσουμεʼ κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Είναι μια πρόταση που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές, υπερασπιζόμενοι βέβαια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάλι.


Αυτό το έχω διαβιβάσει και πρόσφατα στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Γκιουλ με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου του ΕΒΕ Σμύρνης, ο οποίος διαδραμάτισε και τον ρόλο του απεσταλμένου του κ. Γκιουλ, το έχω υπογραμμίσει και στον κ. Ντάουνερ, αλλά και σε γραπτά μηνύματα που αποστέλλω επαναφέρω αυτή την πρότασή μας.


Η Τουρκία βεβαίως είχε κάνει τότε αντιπρόταση να ανοίξει το αεροδρόμιο της Τύμπου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια πρότασή διότι άπτεται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, προπάντων, ενόσω συνεχίζεται ο εποικισμός και ενόσω συνεχίζεται ο εντατικός σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών.


Η δική μας πρόταση είναι μια επωφελής πρόταση για όλες τις πλευρές, χωρίς να θίγονται ζητήματα κυριαρχίας και οντότητας του κυπριακού κράτους. Εάν γίνει η πρόταση μας αποδεκτή τότε δημιουργούνται προοπτικές για εργασία εκατοντάδων αν όχι και χιλιάδων ανθρώπων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και το άνοιγμα του λιμανιού και της πόλης της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει προϋποθέσεις καθημερινής συνάφειας και εμπορικών ανταλλαγών και άλλων μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Κάτι που θα δώσει και ώθηση στη γενικότερη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε αναφορά του ο κ. Ντάουνερ μίλησε για την ημερομηνία ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας ως ορόσημο, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Ντάουνερ, επισημαίνοντας ότι «επισήμως εμένα ο κ. Ντάουνερ δεν μου είπε για την ανάληψη της Προεδρίας» και πρόσθεσε ότι ο κ. Ντάουνερ «μίλησε για το καλοκαίρι και για ευχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να είμαστε έτοιμοι για διάσκεψη».

Επίσης, σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλετε να ζητήσει συγγνώμη ο Γενικός Γραμματέας διότι έχει θέσει, έστω και θεωρητικά, το θέμα σύγκλησης διάσκεψης; Είναι ο Γενικός Γραμματέας. Θα ζητήσει συγγνώμη; Ο Γενικός Γραμματέας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μου, μου είπε ξεκάθαρα ότι ʽσε σύσκεψη που είχαμε καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα με εσάς κ. Πρόεδρε, ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για σύγκληση διάσκεψηςʼ. Γιατί, λοιπόν, το επαναφέρουμε εμείς και σώνει και καλά το κάνουμε θέμα; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Διότι ο μαζοχισμός μας, των Κυπρίων, δεν έχει όρια. Όπως έχω πει προηγούμενα, πρέπει να διορθώσουμε κακώς έχοντα που και εμείς συνδράμαμε να δημιουργηθούν. Ένα μεγάλο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπό κατοχή, προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες περιοχές, αλλά σίγουρα ποτέ δεν ξεχνούμε τις κατεχόμενες περιοχές και αυτός είναι ο κύριος και ο βασικός μας στόχος.


Και ενώ στον διεθνή χώρο τα ισοζύγια είναι τέτοια που ορισμένοι φίλοι της Τουρκίας υποβάλλουν παντού, ακόμη και στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, θέσεις ή προθέσεις που εμάς δεν μας αρέσουν, εμείς τα ανακυκλώνουμε. Λυπάμαι, θεωρώ ότι είναι λάθος».


Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της διαδικασίας» και πρόσθεσε: «Η διαδικασία δεν πρόκειται να αλλάξει. Το ότι ο κ. Έρογλου δεν θέλει να γίνουν συναντήσεις μεταξύ των ηγετών ‘με γεια του με χαρά του’. Άλλωστε οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών θεωρώ ότι είναι και χάσιμο χρόνου. Είπα στον κ. Έρογλου ότι ʽόταν συζητά κανείς μαζί σας είναι σαν να προσπαθεί να ρίξει με αυγά έναν τοίχοʼ. Του το είπα κατʼ ιδίαν και δημόσια και το λέω και σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν θλίβομαι διότι ο κ. Έρογλου δεν θέλει να γίνονται συναντήσεις. Εκείνο που εμένα με χαροποιεί και με ικανοποιεί είναι ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών και η θέση η δική μου είναι από αυτόν τον διάλογο μεταξύ των συμβούλων και επιτροπών, αν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο που αξίζει τον κόπο να τεθεί στους ηγέτες για να το εγκρίνουν, τότε να γίνεται συνάντηση μεταξύ των ηγετών.

Η Τουρκία προσπαθεί να διακοπούν οι συνομιλίες για να έχει ελεύθερα τα ʽχέριαʼ της να εφαρμόσει τα πλάνα Βʼ. Και αυτό το ʽχατίριʼ εμείς και εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θέλω να το κάνω της Τουρκίας. Αυτή είναι η ουσία κατʼ εμένα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι και ο κ. Έρογλου είναι θιασώτης ουσιαστικά της διακοπής των συνομιλιών και είναι θιασώτης του πλάνου Βʼ, όπως είναι και θιασώτης της λύσης, συγκαλυμμένης μεν, αλλά, σαφώς, της λύσης των δύο κρατών».