2/5/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
01/05/2012


Ο κ. Ορφανίδης προσπαθεί να αθωώσει τον εαυτό του και να αποσείσει τις ασήκωτες προσωπικές δικές του ευθύνες για το σημερινό κατάντημα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΕΟ, στη Λευκωσία, για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του κ. Αθανάσιου Ορφανίδη κατά της Κυβέρνησης, είπε
: «Θέλετε να απαντήσω με ένα χαμόγελο; Να πω ʽόποιος εν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του;ʼ. Δηλαδή τη δική μας ευθύνη προσπαθούμε να την φορτώσουμε τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον οποιονδήποτε άλλον; Οι ευθύνες του κ. Ορφανίδη για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα είναι ασήκωτες.

Φανταστείτε έναν Διοικητή τράπεζας ο οποίος θέλει να επιβάλει και πολιτική και τη θέληση του σε έναν εκλελεγμένο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Πουθενά αλλού δεν γίνεται κάτι τέτοιο και βεβαίως δεν το επέτρεψα και εγώ. Τί απαιτούσε ο κ. Ορφανίδης; Απαιτούσε, ακριβώς, τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτών των δικαιωμάτων, για τα οποία μιλούμε σήμερα: κατάργηση της ΑΤΑ, μείωση μισθών και φόρτωμα των βαρών στον απλό άνθρωπο».


Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Ορφανίδη περί πολιτικών παρεμβάσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε
: «Καμιά πολιτική παρέμβαση δεν έχει γίνει. Ο κ. Ορφανίδης προσπαθεί να αθωώσει τον εαυτό του και να αποσείσει τις ασήκωτες προσωπικές δικές του ευθύνες για το σημερινό κατάντημα. Κατά συνέπεια, τί να πω άλλο; Θα πούμε πολλά ακόμη. Φαίνεται ότι ο κ. Ορφανίδης φεύγει πυροβολώντας. Είναι σαφές ότι επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης του Προέδρου να μην τον επαναδιορίσει».