20/4/12

Συμμετοχή του Υπουργού Εμπορίου στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Horsens, της Δανίας
 
20/04/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Horsens της Δανίας στις 19 - 20 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν δύο από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην υιοθέτηση νέας Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η οποία στοχεύει στην επίτευξη μείωσης της τάξης του 20% στην κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ μέχρι το έτος 2020. Στο σημερινό Άτυπο Συμβούλιο, τους Υπουργούς απασχόλησε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας 2050, στον οποίο προτείνονται μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη διασφάλιση του απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Σε παρέμβασή του ο κ. Συλικιώτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, κατέθεσε την πολιτική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δανία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση του φακέλου σε περίπτωση όπου αυτός δεν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.
Επί της πρότασης Οδηγίας, ο κ. Υπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης δεσμευτικών μέτρων τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου 20% μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία στις κυβερνήσεις για επιλογή των πιο αποδοτικών από πλευράς κόστους-οφέλους μέτρων, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου τη δεύτερη ημέρα, ο κ. Συλικιώτης σε παρέμβαση του τόνισε τη σύμφωνη θέση της Κύπρου για τις αμετάκλητες επιλογές που προσδιορίζονται στον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας μέχρι το 2050 και ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ανταγωνιστικό, ασφαλή και απαλλαγμένο από άνθρακα ενεργειακό τομέα. Αυτό προϋποθέτει και περιλαμβάνει, εξήγησε ο κ. Υπουργός, μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τιμές ενέργειας που να αντανακλούν καλύτερα το κόστος, ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κυρίως κανένα συμβιβασμό σε σχέση με την ασφάλεια και επάρκεια ενέργειας είτε από παραδοσιακές είτε από νέες πηγές ενέργειας. Άλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, η Κυπριακή Προεδρία προσβλέπει στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης Ευρώπης, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους πολίτες της.
Μεταφέροντας στο Συμβούλιο την κυπριακή εμπειρία, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού μείγματος της χώρας, όπου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Τα νέα αυτά δεδομένα, είπε, διαμορφώνουν νέες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του τρίπτυχου διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, αλλά και της δημιουργίας ενός τρίτου, ασφαλούς, ενεργειακού διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Συλικιώτης είχε συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο Ενέργειας κ. Günther Oettinger, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις επί της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου, κάτι το οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με την Υπουργό Ενέργειας της Σουηδίας κ. Anna-Karin Hatt.