27/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια της 9ης Παγκύπριας Έκθεσης Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης «Property 2012»
 
27/04/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.

«Αναμφίβολα, ο κλάδος των ακινήτων και της ανάπτυξης γης είναι μεταξύ εκείνων των κλάδων της κυπριακής οικονομίας που πλήγηκαν περισσότερο ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Δρώντας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αναδιοργάνωση και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας. Οφείλουμε να εντοπίσουμε και να αποφύγουμε παλιά λάθη και αμαρτίες, να επανασχεδιάσουμε προσεκτικά τα μελλοντικά μας βήματα και να εργαστούμε συλλογικά και στοχοπροσηλωμένα.

Η Παγκύπρια Έκθεση Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης «Property 2012» που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές της. Μια έκθεση που διοργανώνετε για 9η συνεχή χρονιά και που καταφέρατε να αποτελεί τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη έκθεση ακινήτων στην Κύπρο.

Αναμφίβολα, η έκθεση «Property 2012» φιλοδοξεί να ενημερώσει και να προβάλει προς το κυπριακό κοινό ειδικές ευκαιρίες και επιλογές που προσφέρονται για αγορά γης και ακινήτων για ιδιοκατοίκηση ή επαγγελματική στέγη, καθώς και για σκοπούς επένδυσης. Είμαι βέβαιος ότι θα προσελκύσει και φέτος μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προσφέροντας στους υποψήφιους αγοραστές ελκυστικές προτάσεις και, φυσικά, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η επένδυση σε ακίνητα είναι ίσως η πιο ασφαλής λύση.

Στην φετινή Έκθεση συμμετέχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στην Κύπρο και το εξωτερικό, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του τομέα των ακινήτων και ανάπτυξης γης και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας.

Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων, αρχιτεκτονικά γραφεία, επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, κτηματομεσιτικά γραφεία, εκτιμητές ακινήτων και μελετητές, εργοληπτικές εταιρείες, εταιρείες ανακαινίσεων, εταιρείες εξειδικευμένης ανάπτυξης, εταιρείες βιοκλιματικών κατασκευών, εταιρείες προκατασκευασμένων σπιτιών, τράπεζες και, τέλος, ασφαλιστικές εταιρείες.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην προώθηση του τομέα των ακινήτων και ανάπτυξης γης. Στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουμε, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και σχέδια, στηρίζει έμπρακτα την προώθηση του τομέα στις αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο συμμετέχει σε εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως είναι η έκθεση ακινήτων “DOMEXPO” που πραγματοποιείται στη Μόσχα, ενώ μέσω ειδικών σχεδίων επιχορήγησης με βάση τον κανόνα De Minimis, παραχωρείται κρατική ενίσχυση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ανάπτυξης γης για προώθηση των υπηρεσιών τους στο εξωτερικό.

Κλείνοντας, εύχομαι στους διοργανωτές, τους εκθέτες και τους επισκέπτες κάθε επιτυχία.