6/4/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για την 64η επέτειο από την ίδρυση του Σωματείου Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, στη Λάρνακα
 
06/04/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 8:30μ.μ.

Μαζευτήκαμε απόψε σε αυτή τη γιορταστική εκδήλωση για να τιμήσουμε τα 64χρονα του αθλητικού σωματείου της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Να πάμε νοερά πίσω, να θυμηθούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε το ερυθρόλευκο σωματείο και να αποτίνουμε φόρο τιμής στους εμπνευστές και ιδρυτές της Νέας Σαλαμίνας. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στις 7 Μαρτίου, ημέρα ίδρυσης του Σωματείου, το μυαλό κάθε Σαλαμιναίου και προοδευτικού Αμμοχωστιανού πηγαίνει πίσω στις μέρες του 1948.
Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου δεν ήταν σπορά της τύχης. Γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη της εποχής να σπιτώσει τους κυνηγημένους για τα πολιτικά τους φρονήματα, αθλητές και παράγοντες της πόλης του Ευαγόρα και ολόκληρης της επαρχίας. Ιδρύθηκε για να προσφέρει προοπτική και όραμα σε εκατοντάδες νέους της Αμμοχώστου μέσα δυστυχώς στο κλίμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας που είχε μεταφερθεί στην κυπριακή κοινωνία και τον αθλητισμό της Κύπρου από την Ελλάδα του εμφυλίου.
Ήταν ακριβώς αυτό το κλίμα που οδήγησε στην ίδρυση νέων Σωματείων και στην έντονη πολιτικοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Η αποπομπή προοδευτικών αθλητών από τα Σωματεία της εποχής εμφύτευσαν στον αθλητισμό ιδεολογήματα ξένα προς το αθλητικό ιδεώδες.
Ήταν λοιπόν μέσα σε τέτοιες συνθήκες που γεννήθηκε στην Αμμόχωστο η Νέα Σαλαμίνα. Οι πρωτοπόροι αθλητές που οραματίσθηκαν ένα άλλο αθλητισμό δεν πτοήθηκαν και ίδρυσαν μαζί με άλλους προοδευτικούς Βαρωσιώτες το ιστορικό Σωματείο της Νέας Σαλαμίνας, το οποίο συνεχίζει με αξιοπρέπεια και περηφάνια να δραστηριοποιείται για 64 τώρα χρόνια.
Όλα αυτά τα χρόνια η Νέα Σαλαμίνα πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κατατρεγμούς σε φοβερά αντίξοες συνθήκες. Έζησε τον εκτοπισμό από τη φυσική της έδρα, προσφυγοποιήθηκε αλλά επιβίωσε. Άλλωστε η επιβίωση της επιβαλλόταν όχι μόνο για αθλητικούς αλλά και για σημαντικούς εθνικο-πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους. Όπως φυσικά το ίδιο ισχύει για την επιβίωση και των υπόλοιπων προσφυγικών Σωματείων μας.
Ενόσω ο τόπος μας παραμένει μοιρασμένος και υπό κατοχή, ενόσω οι προσπάθειες για λύση και επανένωση συνεχίζονται, τα προσφυγικά μας σωματεία παραμένουν φάροι μνήμης και ελπίδας για επιστροφή στους κατεχόμενους τόπους μας. Η Νέα Σαλαμίνα κατάφερε μέσα από τις θυσίες και τις συντονισμένες προσπάθειες διοικητικών παραγόντων, μελών και φίλων της, να παραμένει πάντα στο αθλητικό προσκήνιο και να διαδραματίζει σοβαρό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά πράγματα του τόπου. Και είναι ακριβώς μέσα από αυτή την παρουσία που διατηρεί ζωντανή ανάμεσα σε χιλιάδες νέους της νέας γενιάς, τις μνήμες και τις θύμησες της Αμμοχώστου.
Η Νέα Σαλαμίνα είναι ένα Σωματείο που έχει καταφέρει, μέσα από την παρουσία της στο αθλητικό στερέωμα του τόπου, να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση φίλων αλλά και αντιπάλων της. Έχει στην τροπαιοθήκη της πολλούς τίτλους, ιδιαίτερα στο άθλημα της πετόσφαιρας, όπου παραμένει μόνιμη πρωταγωνίστρια για πάνω από 30 χρόνια. Στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει την κατάκτηση του κυπέλλου το 1990, ενώ με τη βοήθεια του κράτους και με τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων της, έχει καταφέρει να ανεγείρει τη δική της ποδοσφαιρική έδρα, το «Στάδιο Αμμόχωστος» στη Λάρνακα και το δικό της προπονητικό κέντρο στο Μενεού.
Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που πληροφορούμαι ότι φέτος αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα στο στάδιο Αμμόχωστος, με την ανέγερση της επιπρόσθετης κερκίδας. Ένα έργο που θα υλοποιηθεί μέσα από τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, με επιχορήγηση πέραν του 1 εκ.
Για όλα αυτά οι Σαλαμιναίοι που ζουν στην Κύπρο, αλλά και οι απόδημοι φίλοι του Σωματείου θα πρέπει να νοιώθουν περήφανοι. Ιδιαίτερα όμως θα πρέπει να συγχαρούμε θερμά όλους όσοι κατά καιρούς ηγήθηκαν του Σωματείου και κράτησαν το πηδάλιο του, μέσα σε αυτή τη δύσκολη, ταραχώδη αλλά πετυχημένη 64χρονη πορεία του.
Μιλώντας απόψε για τη Νέα Σαλαμίνα δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητα κάποια τεκταινόμενα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πέρα από το οικονομικό νοικοκύρεμα που επιβάλλεται να γίνει από όλα τα Σωματεία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου, προκαλεί δυσαρέσκεια και δυσφορία στους ανθρώπους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό.
Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι ο χώρος του αθλητισμού δεν προσφέρεται για εξυπηρέτηση οικονομικών, μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Ο αθλητισμός στις μέρες μας, δυστυχώς, αντικρίζεται όλο και περισσότερο ως εμπορικό προϊόν προς εκμετάλλευση και λιγότερο ως κοινωνική ανάγκη και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Θεωρώ ότι οι τάσεις αυτές αναιρούν τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού που είναι η καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης, η προοδευτική ανάπτυξη της κοινωνίας και των ψυχικών και πνευματικών χαρισμάτων του ανθρώπου μέσα από την άθληση.
Ο αθλητισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τέτοια φαινόμενα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να τον εκτροχιάζουν από τον σωστό κοινωνικό του ρόλο, να υποδαυλίζουν τον φανατισμό και τα πάθη, υποθάλποντας και τροφοδοτώντας το τέρας του χουλιγκανισμού. Όλα αυτά, μαζί με το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών, αμαυρώνουν και ακυρώνουν το αθλητικό ιδεώδες, αναιρούν την όλη ιδέα του αθλητισμού και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από όλους.
Για να υπάρξει η απαραίτητη ενότητα στην αντιμετώπιση απαράδεκτων φαινομένων στο κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ανάγκη οι ηγήτορες των πρωταθλημάτων να κρίνουν και να αποφασίζουν με τρόπο αντικειμενικό και χωρίς διακρίσεις σε βάρος των όποιων Σωματείων ή και παραγόντων.
Ολοκληρώνοντας αυτό τον χαιρετισμό, συγχαίρω και πάλι το Σωματείο της Νέας Σαλαμίνας και τους ανθρώπους της για τη συμπλήρωση 64 χρόνων από την ίδρυση της. Απόψε, στην εκδήλωση αυτή, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν, μέσω της εθελοντικής προσφοράς τους, υπόσταση σε ένα υγιές όραμα για τον κυπριακό αθλητισμό. Μέσα από τη δράση τους πρόσφεραν με αυτοθυσία στο να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί το Σωματείο της Νέας Σαλαμίνας μέσα στα δύσκολα χρόνια και τις κακουχίες της προσφυγιάς. Στο πρόσωπο των ανθρώπων αυτών τιμούμε τον αλτρουισμό, την αγάπη και την προσφορά. Μιας προσφοράς πλούσιας και πολυδιάστατης στον κυπριακό αθλητισμό και την κοινωνία μας.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα να οξύνονται και τα πράγματα να γίνονται ολοένα πιο δύσκολα και σύνθετα. Με τη δύναμη που σας δίνει η περήφανη ιστορία του Σωματείου της Νέας Σαλαμίνας σας καλώ να συνεχίσετε να εργάζεστε με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια μαχητικότητα για καλύτερες μέρες. Μέρες που θα μας κάνουν ακόμη πιο περήφανους και θα αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής στους ιδρυτές και τα στελέχη του ιστορικού Σωματείου της Νέας Σαλαμίνας. Η συνέχεια της προσφοράς του Σωματείου στην Κύπρο μας επιβάλλεται για τη συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης μας πόλης, της Αμμοχώστου.
Αγωνιζόμαστε να φθάσει η άγια εκείνη μέρα που η Νέα Σαλαμίνα θα δημιουργεί στον φυσικό της χώρο, στην πολυαγαπημένη Αμμόχωστο, σε συνθήκες ελευθερίας και ευημερίας