27/4/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Λεμεσού
 
27/04/2012




Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην Ετήσια Γενική σας Συνέλευση. Επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμηση της Πολιτείας προς όλους εσάς που για χρόνια τώρα εμπιστεύεστε την Κύπρο και τη σημαία μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Η παρουσία μου και φέτος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου διαμηνύει αφενός τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στον τομέα της ναυτιλίας ως έναν εκ των σημαντικών πυλώνων ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και αφετέρου υπογραμμίζει τη συνεργασία και τις άριστες σχέσεις της Κυβέρνησης με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο τα τελευταία 23 χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Η εποικοδομητική συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Κυβέρνηση βοήθησε ώστε η κυπριακή ναυτιλία να συμβαδίζει πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας ενισχύοντας έτσι την εξέχουσά μας θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εκτός από τη συνεισφορά του στην κυπριακή ναυτιλία έχει επίσης αναπτύξει σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά στον τόπο μας, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα.

Η καθιέρωση της Κύπρου ως μιας παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης με ένα καθόλα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η ναυτιλία αποτελεί έναν τομέα με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, επιτυγχάνοντας τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά να τη βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω.

Το σοβαρό πρόβλημα της πειρατείας που μαστίζει τη διεθνή ναυσιπλοΐα και είχατε θίξει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν θα μπορεί σύντομα να αντιμετωπιστεί με νόμιμους τρόπους και μέσα. Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμη πιο υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής και στοχευμένη υπόσκαψη και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τη χώρα μας και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας. Επηρεάζουν ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν και πλοία με σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών τα οποία προσεγγίζουν κυπριακά λιμάνια ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Το τουρκικό εμπάργκο εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για πλοία με κυπριακή σημαία και η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η Άγκυρα περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 27 κρατών μελών, περιλαμβανομένης ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις είναι απαραίτητη για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας και όχι μόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες και θα δημιουργούσε προοπτικές για επίτευξη συνολικής λύσης.

Φίλες και φίλοι,

Το νέο φορολογικό σύστημα, που έχει τεθεί πρόσφατα σε εφαρμογή, έχει αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα, καθώς όλο και περισσότερες καινούριες εταιρείες επιλέγουν να φορολογούνται με το νέο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας. Αυτό εξελίσσεται σε ένα ακόμη μέτρο τόνωσης της κυπριακής ναυτιλίας και συνεπώς της οικονομίας μας, σε καιρούς που η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει σχεδόν όλα τα κράτη. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία αποτελεί επιστέγασμα της πολιτικής που ακολουθούμε. Σ’ αυτήν τη προσπάθεια υπήρξε πολύ σημαντική η συνεισφορά και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Θέλω να σας συγχαρώ ακόμη μια φορά για τη συμβολή σας αυτή και για τη διαχρονική εποικοδομητική συνεργασία σας με τις αρμόδιες για τη ναυτιλία Υπηρεσίες. Είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσετε με το ίδιο σθένος και τον ίδιο ενθουσιασμό να διαδραματίζετε τον σημαντικό και δημιουργικό σας ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.

Θέλω και από αυτό το βήμα να απευθύνω μήνυμα αισιοδοξίας για την κυπριακή οικονομία. Είναι πραγματικότητα ότι διανύουμε σήμερα μια δύσκολη περίοδο, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της υπερβολικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών τόσο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου όσο και σε δάνεια στην Ελλάδα. Παρόλες τις δυσκολίες, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι θετικές. Διορθώνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα απαράδεκτες στρεβλώσεις του δημόσιου τομέα και της οικονομίας. Προχωρούμε με στρατηγική και αποφασιστικότητα στην ανεύρεση φυσικού αερίου κάτι που δημιουργεί τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια ώρα υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, κάτι που το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Ο τουρισμός παρουσιάζει μια σταδιακά αυξητική τάση, ένεκα και των πρωτοβουλιών και ενεργειών της Κυβέρνησης. Αποτρέπουμε λοιπόν τα χειρότερα για την πατρίδα και τον λαό μας, αυτά που με θλίψη βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, και δημιουργούμε σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον. Για εμάς και τα παιδιά μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Γενική σας Συνέλευση καλείται σήμερα να εκτιμήσει τη δραστηριότητα και την προσφορά του Επιμελητηρίου σας στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, έναν τομέα που είναι πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία.

Εκτιμούμε ότι με τις κοινές και συντονισμένες προσπάθειες όλων, με τη θέληση που μας διακατέχει για πρόοδο και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και την εμπειρογνωμοσύνη που έχει συσσωρευτεί στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, η κυπριακή ναυτιλία θα έχει αδιαμφισβήτητα ένα λαμπρό μέλλον.

Εκφράζοντας ξανά τα συγχαρητήριά μου για τη δραστηριότητα του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, εύχομαι επιτυχή έκβαση των εργασιών της 23ης Ετήσιας Γενικής σας Συνέλευσης.
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου.