27/4/12

Η Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
 
27/04/2012


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου.
Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν η ανταπόκριση της ΕΕ στις μεταναστευτικές πιέσεις, η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και της κινητικότητας, καθώς επίσης και η υπογραφή Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και τρίτων κρατών.
Αναφορικά με το θέμα που αφορά την ανταπόκριση της ΕΕ στις μεταναστευτικές πιέσεις, οι Υπουργοί Εσωτερικών ενέκριναν τον αναθεωρημένο Οδικό Χάρτη όπως αυτός κατατέθηκε από τη Δανική Προεδρία. Ο Οδικός Χάρτης περιλαμβάνει έξι βασικούς τομείς προτεραιότητας οι οποίοι αφορούν την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης στα ζητήματα μετανάστευσης, την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης διά μέσου των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης από πολίτες τρίτων χωρών, την καλύτερη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών οδών και την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στις επιστροφές. Σε παρέμβασή της η κα Μαύρου χαιρέτισε την προσθήκη δράσεων όσον αφορά τον τομέα αποτροπής παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία ενώ σε σχέση με την προτεινόμενη δράση για τη Συρία, τόνισε ότι πέραν της παρακολούθησης των εξελίξεων είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενης εισροής μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία.
Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και της κινητικότητας. H Κύπρος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της θα εργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη για την περαιτέρω ανάπτυξη και υλοποίηση της ανανεωμένης Συνολικής Προσέγγισης της Μετανάστευσης.
Ως προς το θέμα που αφορά την υπογραφή Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και τρίτων κρατών, σχετικά με το οποίο συζητήθηκε έγγραφο της Προεδρίας για τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η κα Υπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες της Κύπρου επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένα αρνείται να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορα θέματα χωρίς να υπόκειται σε συνέπειες. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο, τόνισε στο κείμενο να καταγραφεί η ανάγκη όπως η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, που αφορούν σε όλους τους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής και εφαρμογής της Συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας.