20/4/12

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τη Συμφωνία σε θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστήμης μεταξύ Κύπρου και Κίνας
 
20/04/2012


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους υπέγραψε σήμερα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Συμφωνία για συνεργασία Κύπρου και Κίνας στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Επιστήμης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Κίνας κα Liu Yandong.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι ενωρίτερα είχε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με την κα Yandong, με την οποία συζήτησαν κυρίως θέματα που αφορούν τη συνεργασία Κίνας και Κύπρου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόσθεσε επίσης ότι συμφώνησαν ότι θα επισπευθούν όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας που αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ακόμη: «Συζητήσαμε και το θέμα υπογραφής της νέας Συμφωνίας για θέματα Πολιτισμού και για την πρόθεση κυπριακού Πανεπιστημίου να προχωρήσει στην ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος για την εκμάθηση και προώθηση της κινεζικής γλώσσας.

Στη συνέχεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού υπογράψαμε με τον Υφυπουργό Παιδείας της Κίνας κ. Hao Ping τη συμφωνία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην οποίαν περιλαμβάνονται θέματα για ανταλλαγή επιστημόνων για θέματα έρευνας από τα Πανεπιστήμια των δύο χωρών, για ανταλλαγή φοιτητών, για παροχή διευκολύνσεων για σπουδές στις δύο χώρες και για την παροχή υποτροφιών από τις δύο χώρες». Ο κ. Δημοσθένους υπογράμμισε επίσης ότι η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση της Κίνας θα προσφέρει 200 υποτροφίες σε Κύπριους πολίτες για σπουδές στην Κίνα.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Κίνας, αλλά και της υπογραφής της Συμφωνίας, «διαβεβαιώσαμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον και επισφραγίσαμε την πραγματική φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των λαών των δύο χωρών και ευχαριστήσαμε για τη συνεχή συμπαράσταση της Κυβέρνησης της Κίνας και του κινεζικού λαού στα θέματα που αφορούν κυρίως στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».