21/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην εναρκτήρια τελετή του 27ου Ετήσιου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου Εφέδρων Καταδρομέων

21/03/2012





Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.

Σας συγχαίρω γιατί διατηρείτε στέρεους και δημιουργικούς δεσμούς με την Εθνική Φρουρά και αδιάπτωτο ενδιαφέρον για το εθνικό μας θέμα και την άμυνα της Κύπρου μας. Η δραστηριότητά σας έχει θετικά αποτελέσματα στο έργο της Εθνικής μας Φρουράς.

Η στήριξη όλων μας προς την Εθνική Φρουρά και την ηγεσία της είναι αναγκαία και απαραίτητη, για να έχουμε ένα στράτευμα με υψηλό φρόνημα και με την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα. Μια αξιόπιστη δύναμη άμυνας και αποτροπής για την υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού μας.

Όσο υπάρχει κατοχή, η αμυντική μας προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και να επαγρυπνούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα για να ανατρέψουμε τη κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης.

Πρέπει να τονίσω ότι η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντα ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή τη χρονική περίοδο, με αφορμή τον διαγωνισμό για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Τουρκία, ελλείψει επιχειρημάτων και νομιμοποίησης, εκτρέπεται ξανά σε απειλές και προκλήσεις επιχειρώντας τη δημιουργία κλίματος έντασης. Δεν θα την ακολουθήσουμε. Θα παραμείνει εκτεθειμένη.

Η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της με υπευθυνότητα, με σεβασμό και πλήρη συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα και έτσι θα συνεχίσει. Η Κύπρος λειτουργεί ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η διεθνής κοινότητα σαφώς αναγνωρίζει και σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε ενωμένοι την πορεία μας για να υπερβούμε τις δυσχέρειες, να κρατηθούμε όρθιοι, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής στον λαό μας.

Εκφράζω εκτίμηση και συμπαράσταση στο έργο του Συνδέσμου σας. Οι στόχοι μας είναι κοινοί: Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, ειρηνική και δίκαιη πατρίδα για όλους τους νόμιμους πολίτες της.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης.