21/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας», στο Κοινοτικό Συμβούλιο Σιας

21/03/2012





Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας» για να παρευρεθώ στην αποψινή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Θέατρο «Ρίζες» και τον ΚΕΝΘΕΑ και έχει ως στόχο να στείλει μηνύματα πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης δεν είναι τοπικό, αλλά παγκόσμιο. Με την πάροδο του χρόνου, τα πλοκάμια του φθάνουν σε ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού, με μια ιδιαίτερη εγκληματική προτίμηση στις πιο παραγωγικές νεαρές ηλικίες. Μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαδραματίζουν η σωστή, έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη, η καλλιέργεια αξιών και μιας θετικής στάσης ζωής με αξίες και στόχους στους νέους.

Μέσα από τον εθελοντισμό προβάλλονται οι αξίες και οι αρχές του λαού, προβάλλεται το πνεύμα και ο πολιτισμός, καλλιεργούνται οι δεξιότητες. Οι εθελοντές, με αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αθόρυβα, χωρίς ανάγκη για προσωπική προβολή.

Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα, όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντάται με τη συλλογική ευημερία. Το πεδίο δράσης του δεν είναι μόνο αυτό της κοινωνικής φροντίδας, αλλά πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι εκστρατείες για θέματα αναλφαβητισμού, πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και οι οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.


Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι οι Κύπριοι πολίτες, είτε είναι ενταγμένοι είτε όχι σε ομάδες εθελοντών, ανταποκρίνονται καθημερινά σε κάθε είδους έκκληση για να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συνανθρώπου και της κοινωνίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός δεν αποτελεί για εμάς μια νέα αξία, αλλά στάση ζωής.

Η «Ομάδα Εθελοντών Σιας» δηλώνει παρούσα στην προώθηση της ανιδιοτελούς προσφοράς από την ίδρυσή της το 2005. Το Πάρκο Εθελοντών Σιας, το Δασύλλιο που κοσμεί την είσοδο της κοινότητας, το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και η διοργάνωση σεμιναρίων που προβάλλουν τον εθελοντισμό και τις παραδόσεις της κοινότητας, αποτελούν τρανά παραδείγματα της μεγάλης προσφοράς των κατοίκων της Σιας προς την κοινωνία.

Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς την «Ομάδα Εθελοντών Σιας», τόσο για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, όσο και για το συνολικό έργο που επιτελεί και το οποίο αποτελεί την υπέρτατη έκφραση της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Σας διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας, αρωγός ώστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την προσφορά σας στην κοινωνία.