23/3/12

Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες

23/03/2012





Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λευκορωσία καθώς και στην περιοχή Σάχελ της Αφρικής, για τα οποία υιοθετήθηκαν σχετικά συμπεράσματα.

Επίσης, σε γεύμα εργασίας, στο οποίο προσκλήθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανταλλάγηκαν απόψεις για το Ιράν, τη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται πακέτο κυρώσεων κατά επιχειρηματιών, εταιρειών και κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνδέονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για άμεση αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και για αποφυγή κατασταλτικών μέτρων κατά της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και καλεί τις Αρχές της χώρας να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο και να συνεργαστούν με τον ΟΑΣΕ.

Αναφορικά με την περιοχή Σάχελ της Αφρικής, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώνει τη στήριξη της στην περιοχή και αναγνωρίζει ότι η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η φτώχεια αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για τη σταθεροποίηση των χωρών της Δυτικής Αφρικής και του Σάχελ. Περαιτέρω, εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα στο Μάλι και χαιρετίζεται η εμπλοκή της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα δε εκφράζεται ενεργή υποστήριξη των περιφερειακών στρατηγικών για ανάπτυξη.

Σε σχέση με τη Συρία, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα, στα οποία μεταξύ άλλων, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εξελισσόμενη κατάσταση στη Συρία και καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες βίαιες επιθέσεις και τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το συριακό καθεστώς. Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του για την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, καλωσορίζει τις ενέργειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, επαναλαμβάνει την έκκληση του για υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία και εκφράζει την υποστήριξη του προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Στην παρέμβαση της η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για την εντεινόμενη βία και την κλιμάκωση της κατάστασης στη χώρα. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Συρία. Περαιτέρω η κα Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους της στο Συμβούλιο για το πρόσφατο ταξίδι της στον Λίβανο, όπου διαπίστωσε την έντονη ανησυχία της γειτονικής χώρας σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Επανέλαβε, τέλος, την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ σε σχέση με τη χώρα και αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εκκένωση πολιτών της ΕΕ από τη Συρία.

Χθες, σε δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των Υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, της Τουρκίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ισλανδίας, διεξήχθη συζήτηση για το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νότια Γειτονία.