21/3/12

Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με αντιπροσωπεία του Προγράμματος ΑΡΕΤΗ

21/03/2012





O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με την Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου για τα Παιδιά κα Μαρία Βασιλειάδου και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος ΑΡΕΤΗ δρ Νεόφυτο Χαραλάμπους, οι οποίοι του παρέδωσαν την ετήσια έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος για το 2011, καθώς και το Σχέδιο Δράσης για το 2012.

Κατά τη συνάντηση οι αντιπρόσωποι του Προγράμματος ΑΡΕΤΗ ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό για τα θετικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν από την εφαρμογή του σε περίπου 1.200 παιδιά και 3.000 γονείς. Από την πλευρά του ο κ. Λουκά τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να στηρίζει το Πρόγραμμα ΑΡΕΤΗ, το οποίο το Υπουργείο και το Συμβούλιο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας έχουν εντάξει στο Σχέδιο Δράσης τους και στηρίζουν οικονομικά από το 2007.

Το πρόγραμμα ΑΡΕΤΗ είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χαρακτήρα μέσα από τη βίωση δώδεκα αξιών της ζωής. Το περιεχόμενό του αποτελούν δώδεκα πυρηνικές αξίες, οι οποίες πιστεύεται ότι αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης καλού χαρακτήρα (αγάπη, ειρήνη, υπευθυνότητα, απλότητα, τόλμη, ελευθερία, συνεργασία, σεβασμός, προσφορά, δικαιοσύνη, ηγεσία, πολιτότητα).

Μέσα από την ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε, παρατηρήθηκαν τα εξής θετικά αποτελέσματα: Αύξηση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, έγιναν πιο ήρεμα, πιο δραστήρια, πιο ειρηνικά, πιο συνεργάσιμα, πιο δημιουργικά, πιο τολμηρά, πιο δίκαια, πιο υπεύθυνα, πιο επιμελή κ.ά. Παράλληλα, μειώθηκε το άγχος τους, η επιθετικότητα, η νευρικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η αδιαφορία, η ντροπαλότητα, η αρνητικότητα, η δειλία κ.ά.