Παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο γεύμα εργασίας με το Κολέγιο των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες
22/02/2012
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης μίλησε σήμερα στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Zοζέ Μανουέλ Μπαρόσο. Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων και τα μέλη της κυπριακής υπουργικής αντιπροσωπείας.
Στην παρέμβασή του στο γεύμα εργασίας ο κ. Αλετράρης είπε: "Όλοι έχουμε επίγνωση της μεγάλης σημασίας που έχει η στενή συνεργασία μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διασφάλιση της καλής λειτουργίας των θεσμών, ειδικά για την προώθηση και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, της πιο αναπτυγμένης και της πιο σημαντικής, ίσως, κοινής πολιτικής που διαθέτουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο προδιαγράφουν μια αξιόλογη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, πλούσια σε εύρος και σε λεπτομέρεια, και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτροπο Ciolos για την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει ο ίδιος και οι Υπηρεσίες του για την ετοιμασία τους.
Θέλω να τονίσω ότι η προώθηση της μεταρρύθμισης αυτής και η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής προόδου μέχρι το τέλος του 2012 αποτελούν βασικό στόχο και προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας. Σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε ρόλο εποικοδομητικό και μεσολαβητικό, επικεντρωμένοι στην ουσία των θεμάτων και επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναντίληψη μεταξύ των χωρών μελών και μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναμένουμε ότι η Δανική Προεδρία θα ολοκληρώσει τη συζήτηση και αξιολόγηση των προτάσεων της Επιτροπής στο τεχνικό επίπεδο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στα θέματα ουσίας και στις διαγραφόμενες πολιτικές επιλογές για τις οποίες διαφαίνεται ότι θα τύχουν υποστήριξης από την πλειοψηφία των χωρών μελών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στα πλαίσια αυτά θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι αντιμετωπίζουμε θετικά τις βασικές προθέσεις και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: σύγκλιση και συμβολή στην κοινή στρατηγική 2020, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη, δικαιότερη κατανομή των πόρων με βάση αντικειμενικά κριτήρια, μεγιστοποίηση της προσφοράς δημόσιων αγαθών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων της ευρωπαϊκής γεωργίας, ενίσχυση των μικρών παραγωγών, αξιοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών φορέων και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι εν τούτοις φανερό, και αυτό προέκυψε εξάλλου κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο και σε άλλα όργανα, ότι σε πολλά σημεία υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και χρειάζονται να γίνουν διευκρινίσεις ή και περαιτέρω επεξεργασία κατά τους επόμενους μήνες.
Δεν παραγνωρίζουμε ταυτόχρονα το γεγονός ότι η πορεία των συζητήσεων μας τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επηρεαστεί και, σε κάποιο βαθμό, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των δημοσιονομικών πόρων που θα διατεθούν τελικά για τη χρηματοδότηση της Κ.Α.Π κατά την περίοδο 2014-2020. Στα πλαίσια αυτά, η συζήτηση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των θεμάτων που σχετίζονται με το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο έχει αδιαμφισβήτητα μεγάλη σημασία και για το λόγο αυτό παρακολουθούμε στενά τις σχετικές εξελίξεις, έχοντας επίγνωση ότι αυτές είναι δυνατό τελικά να επηρεάσουν αποφασιστικά τις προοπτικές επίτευξης προόδου στον τομέα της Κ.Α.Π κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας.
Από την άλλη μεριά, αναγνωρίζουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την Κ.Α.Π μετά το 2013 πρέπει να έχει αποφασιστεί σε εύθετο χρόνο, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους πριν από την έναρξη της νέας περιόδου 2014-2020. Ως εκ τούτου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για πείσουμε τους εταίρους μας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η πολιτική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων επί θεμάτων ουσίας δεν μπορούν να αναμένουν μέχρι να καθοριστεί και αποφασιστεί με πλήρη λεπτομέρεια το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαμορφώσει τις θέσεις του επί των θεμάτων αυτών όσο γίνεται πιο ενωρίς ώστε ο σχετικός διάλογος μαζί του και με την Επιτροπή να γίνει ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Εν τούτοις θα ήταν ενδεχομένως σκόπιμο, η συζήτηση στο Συμβούλιο να επικεντρωθεί κατʼ αρχας στα πολιτικά θέματα που επηρεάζονται λιγότερο από το επίπεδο των προϋπολογισμών. Αξιολογούμε το θέμα αυτό και ταυτόχρονα μελετούμε κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο και εφικτό vα προωθήσουμε ένα είδος άτυπης διευθέτησης μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων για σε βάθος συζήτηση όλων των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πακέτο προτάσεων της Επιτροπής, υπό τον όρο ότι τίποτα δεν θα θεωρηθεί ότι έχει συμφωνηθεί τελεσίδικα προτού επιτευχθεί συμφωνία σε ολόκληρο το φάσμα της μεταρρύθμισης της Κ.Α.Π.
Θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά ότι αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο διάλογο μας με το Κοινοβούλιο. Από πλευράς μου, είχα ήδη προκαταρκτικές επαφές με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας κ. Paolo De Castro και με τους εισηγητές χειρισμού των κυριότερων προτάσεων και θα εντατικοποιήσω τις επαφές αυτές στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή για επίτευξη των κοινών μας στόχων και οι υπηρεσίες του Υπουργείου μου βρίσκονται ήδη σε επαφή με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Επιτροπής".