Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισαν την Ολομέλεια του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ
22/02/2012
Είναι σημαντικό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατανομή και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας χαιρετίζοντας την Ολομέλεια του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο σημερινός τρόπος κατανομής οδηγεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Σημείωσε, επίσης, ότι η οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή είναι το μοντέλο που εισηγείται η Κύπρος για έξοδο από την κρίση.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων με την κυπριακή αντιπροσωπεία - που αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιο Φλουρέντζου, Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού·κα Πραξούλα Αντωνιάδου, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη – ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα εξής:
«Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον φίλο Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε και για την ευκαιρία που μας δίνεται να πραγματοποιούμε σήμερα αυτή την τόσο σημαντική για εμάς επίσκεψη στην έδρα του Κολεγίου της Επιτροπής. Είναι πραγματικά μεγάλη η τιμή και η χαρά μου γι’ αυτή μας τη συνάντηση η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της στενής και συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής και των μελών της Κυπριακής Κυβέρνησης και των διοικήσεων που μας περιβάλλουν.
Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψετε μου να επαναλάβω κ. Πρόεδρε, ενώπιον και των μελών του Κολεγίου, την ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησής μου για αδιάλειπτη συνεργασία και συντονισμό τόσο με εσάς προσωπικά και τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων όσο και με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης μας, ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς επίτευξη των κοινών στόχων μας για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, μια Ευρώπη της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας.
Αναμφίβολα, η Ένωσή μας διέρχεται μια σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση, με αρνητικές προεκτάσεις στη θεσμική ενότητά της. Αποτελεί όμως, αδήριτη ανάγκη, η στήριξη της συνοχής και της ενότητας των κρατών μελών. Μαζί, μπορούμε σίγουρα να τα καταφέρουμε καλύτερα. Πρέπει όμως, να γίνει μια τολμηρή ανάλυση της ουσίας, του βάθους και του εύρους της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Τα όσα και όποια μέτρα λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, ένεκα της ανάλυσης της κρίσης με βάση την πεπατημένη που μας θέλει να ενοχοποιούμε μόνο τους κερδοσκόπους και κάποτε τις αγορές. Φαίνεται ότι το μοντέλο της απόλυτης και δογματικής αγκίστρωσης στην ελευθερία της αγοράς, χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο έχει αποτύχει. Το πέρασμα από την αγορά και πώληση προϊόντων της πραγματικής οικονομίας στο εμπόριο χρήματος είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να προβληματίσει ως μια από τις αιτίες της σημερινής κρίσης.
Είναι σημαντικό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές σε ότι αφορά στην κατανομή και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου. Ο σημερινός τρόπος κατανομής οδηγεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Η δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος, μια συνεπής και πιο ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική σε συνδυασμό με την ορθή πολιτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε περισσότερη απασχόληση και στην πολυσυζητημένη κοινωνική συνοχή.
Επιτρέψετε μου στο σημείο αυτό κ. Πρόεδρε να κάνω ειδική μνεία στη δική σας παρουσίαση κατά τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ής Ιανουαρίου και να επικροτήσω τις δικές σας επισημάνσεις και εισηγήσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσής μας.
Αναντίλεκτα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και χάρη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ έχει προωθήσει δράσεις που θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αύξηση της απασχόλησης, πρωτίστως των νέων, και σε μια πιο πράσινη οικονομία.
Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας κ. Πρόεδρε και συλλογικά με το Κολλέγιο για προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα έχουν ως στόχο τη σμίκρυνση της κοινωνικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί σε πλείστες τόσες χώρες της Ένωσης μας, και που, δυστυχώς, πλήττει τις περισσότερες φορές τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, το μέλλον της Ευρώπης μας.
Η Κύπρος εργάζεται πυρετωδώς για να αναλάβει για πρώτη φορά από την ένταξή της τη μεγάλη πρόκληση της εξαμηνιαίας Προεδρίας του Συμβουλίου. Με ιδιαίτερο αίσθημα υπερηφάνειας αλλά συνάμα και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι η Κύπρος δεν θα φεισθεί προσπαθειών, ως έντιμος διαμεσολαβητής, για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων εντός του Συμβουλίου αλλά και για προώθηση του νομοθετικού έργου, έτσι όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Σε στενή συνεργασία με το Τρίο Προεδρίας μας, και ιδιαίτερα με την τρέχουσα Δανική Προεδρία του Συμβουλίου και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2012, και τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, ολοκληρώνουμε εντός των επομένων τριών μηνών τον καταρτισμό του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος θα διαδραματίσουν βεβαίως και οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Κεντρική ιδέα της Προεδρίας μας θα είναι πως όλοι μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μπορούμε να συνδράμουμε αποφασιστικά για να γίνει η Ένωσή μας ακόμη καλύτερη, προς αμοιβαίο όφελος των λαών και των πολιτών μας. Κεντρικό μήνυμά μας, να εργαστούμε από κοινού για μια Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της, με λιγότερη γραφειοκρατία, με κοινωνική συνοχή και με έναν ενισχυμένο ρόλο στον κόσμο. Με εφαλτήριο το κεντρικό μήνυμά μας για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ, η Κυπριακή Προεδρία επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέψει στις αρχέγονες θεμελιώδεις αξίες της, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της. Στο πλαίσιο αυτό του κεντρικού μηνύματός μας, θα προωθηθούν κυρίως, δύο διαστάσεις.
Η πρώτη αφορά την προώθηση της θεμελιώδους αρχής της ΕΕ για αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Η αλληλεγγύη όμως, από μόνη της, δεν είναι αρκετή για να προχωρήσει η ΕΕ μπροστά.
Η δεύτερη λοιπόν διάσταση που θέλουμε να προωθηθεί είναι αυτή της αποτελεσματικότητας, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη, μέσα από την προώθηση αποτελεσματικών και κοινών πολιτικών στο επίπεδο της ΕΕ.
Στόχος μας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, με έμφαση στον πολίτη, στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών ελπίδας και κοινωνικής συνοχής, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ειδικό βάρος της Ευρώπης σε έναν ανοικτό κόσμο. Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι στόχοι οι οποίοι θα τεθούν θα είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι».
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας με τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα έκαναν παρεμβάσεις για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.
Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνοδεία του, ο κ. Μπαρόσο διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στην πλήρη στήριξη της ΕΕ για μια επιτυχή προεδρία.
Όπως είπε ο κ. Μπαρόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τις υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι θέματα που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία.
Αναφερόμενος στις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας των Επιτρόπων με την κυπριακή αντιπροσωπεία, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι τις εργασίες θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνική συνοχή.
Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει τη στρατηγική 2020 για την ανάπτυξη και αναλαμβάνετε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο των διαπραγματεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».
Είπε ακόμη ότι «η Κυπριακή Προεδρία θα διαδραματίσει ρόλο κλειδί στις εργασίες για το δημοσιονομικό πλαίσιo».