19/02/2012
«Αν οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις οδηγούν σε τουρκοποίηση της Κύπρου, τότε το Σχέδιο Ανάν, του οποίου ο κ. Αναστασιάδης ήταν διαπρύσιος οπαδός και υποστηρικτής, πού οδηγούσε;» διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης, με τις τοποθετήσεις του, επιβεβαιώνει τις πολιτικές του μεταλλάξεις.
Σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης κάθε φορά που προβαίνει σε δηλώσεις ή παραχωρεί συνεντεύξεις, απλώς επιβεβαιώνει τις πολιτικές του μεταλλάξεις, ενόψει της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2013.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει κίνδυνος η δική μας πλευρά να θεωρηθεί υπεύθυνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, προχωρεί και επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά μας για την πιθανή μη κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Με τέτοιες τοποθετήσεις, τι να αναμένουμε από τους ξένους να δηλώνουν και να εκτιμούν για τις διαπραγματεύσεις; Θα επιστρέψει μήπως ο κ. Αναστασιάδης στην περίοδο του 2004 που κατάγγελλε τον τότε Πρόεδρο και τη χώρα μας στην Ευρώπη, γιατί δεν υιοθετούνταν οι δικές του θέσεις;
Ακόμα μια απόδειξη των μεταλλάξεων του κ. Αναστασιάδη αποτελεί και το περιεχόμενο των δύο συνεντεύξεων του, που σήμερα δημοσιεύονται στον Τύπο. Ο κ. Αναστασιάδης επαναφέρει τους ισχυρισμούς του περί κινδύνων τουρκοποίησης της Κύπρου.
Η μετάλλαξη εδώ, πέρα από το απαράδεκτο και το καταδικαστέο της κατηγορίας που εκτοξεύει σε βάρος του Προέδρου ότι επιδιώκει την ενοποίηση με την Τουρκία, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αν οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις οδηγούν –κατά τον κ. Αναστασιάδη- σε τουρκοποίηση της Κύπρου, τότε το Σχέδιο Ανάν, του οποίου ο κ. Αναστασιάδης ήταν διαπρύσιος οπαδός και υποστηρικτής, πού οδηγούσε;
Δικαίωμα του κ. Αναστασιάδη να μεταλλάσσεται και να υποστηρίζει σήμερα τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έλεγε πριν από λίγο καιρό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να θεωρεί ότι εξυπηρετείται η υποψηφιότητά του. Οι πολίτες, όμως, εγείρουν σοβαρό θέμα αξιοπιστίας και συνέπειας για τον κ. Αναστασιάδη.
Οι πολίτες με καχυποψία αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη, καθώς και το προεκλογικό πέρασμά του στο στρατόπεδο της κινδυνολογίας και της απόρριψης, του διαχωρισμού του λαού μας σε πατριώτες και μη. Κατά τα άλλα, ο κ. Αναστασιάδης μιλά για την ανάγκη ενότητας και σύνεσης, τα οποία ανατρέπει με τις δηλώσεις του. Είναι φανερό, πλέον, ότι θυσιάζει τα πάντα στο βωμό των εκλογικών του σκοπιμοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τα σχόλια του για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, θα είναι καλύτερα ο κ. Αναστασιάδης να μη συνεχίσει τις δηλώσεις περί αυτού του θέματος. Πολιτικά δεν του συμφέρει, διότι θυμίζει στους πολίτες ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση οικοδομήθηκαν συνεργασίες και ήρθαν στην Κύπρο αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων – όπως η κα Μέρκελ, ο κ. Μεντβιέντεφ, ο Πάπας και άλλοι- που στα 63 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχαν έρθει. Αυτό, άλλωστε, σημείωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κ. Βενιαμίν Νετανιάχου κατά την εδώ επίσκεψή του, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ορθότητα της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση αποδεικνύεται στην πράξη. Οι δηλώσεις είναι ανέξοδες και μόνο αμηχανία ομολογούν».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου ότι χρειάζεται νέα στρατηγική για το Κυπριακό και ότι αυτή θα είναι καθοριστικό σημείο για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη και τη δική του πρόταση. Θέλουμε να ακούσουμε, όμως, όταν μιλούν για νέα στρατηγική, τι εννοούν με αυτή τη στρατηγική. Να αλλάξουμε τη βάση λύσης που από το 1977 έχουμε υιοθετήσει; Να αλλάξουμε τη διαδικασία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων που την έχουμε υιοθετήσει αμέσως μετά από το πραξικόπημα και την εισβολή; Θέλουμε να ακούσουμε τι συγκεκριμένα προτείνουν.
Πέρα από τις διακηρύξεις υπάρχουν τα δεδομένα, υπάρχουν τα γεγονότα, υπάρχουν οι ανάγκες και υπάρχει και μια ιστορία στο κυπριακό πρόβλημα που κάποιοι θέλουν να ξεχνούν».
Ερωτηθείς αν το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να καταλήξει κάπου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι εφ’ όλης της ύλης. Έτσι είχε ανακοινωθεί. Διότι ακούω και δηλώσεις ότι κάποιοι τάχα παρελθοντολογούν κλπ. Το Κυπριακό δεν είναι σήμερα που έχει δημιουργηθεί, έχει πίσω του μια ιστορία, και για να μπορέσουμε να ερμηνεύουμε το σήμερα και να οριοθετούμε πολιτικές για το αύριο χρειάζεται να παίρνουμε μαθήματα από το χθες.
Από εκεί και πέρα, το Εθνικό Συμβούλιο έχει ακόμη δύο μέρες συνεδρίας, η προσπάθεια είναι ο ασφαλώς να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και πώς πάμε παρακάτω».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της «Sunday Times» για την Κύπρο και συγκεκριμένα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από ισραηλινά αεροσκάφη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τέτοιου είδους δημοσιεύματα, όπως και το σημερινό στη ‘Sunday Times’ δίνουν και παίρνουν. Υπάρχουν πολλές εικασίες και υπάρχει μια εικοτολογία το τελευταίο διάστημα αναφορικά με αυτού του είδους τα ζητήματα. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία ούτε και έχει ζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο».