21/1/12

Επίσκεψη Εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη (19 – 20 Ιανουαρίου 2012)
21/01/2012
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψη εργασίας της στη Λιβύη, την πρώτη επίσκεψη σε υπουργικό επίπεδο μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.



Η κα Υπουργός συνεχάρη την ηγεσία και τον λαό της Λιβύης για την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επέδειξαν για να προχωρήσουν στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ως χώρα φιλικά διακείμενη προς τη Λιβύη και τον λαό της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η δρ Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Abdurrahim El Keib, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ashour Saad Ben Khayal και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Adel Mukhtar Abushoffa. Επίσης, παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν της στην παρουσία και της Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων κας Mabrouka Jibril. Η κα Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης για ανοικοδόμηση της χώρας και την επιθυμία της Κύπρου να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο στην κρίσημη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα. Η κα Υπουργός κάλεσε τους συνομιλητές της να καταγράψουν τις προτεραιότητες των αναγκών της χώρας και να υποβάλουν κατάλογο αυτών των αναγκών, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, οι οποίες θα μελετηθούν από την Κυβέρνηση της Κύπρου, ώστε να ληφθούν οι δέουσες ενέργειες προς υλοποίηση των κατάλληλων προγραμμάτων στήριξης της χώρας.

Η δρ Μαρκουλλή παραχώρησε συνεντεύξεις σε λιβυκές εφημερίδες, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους κυπριακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Παρέστη, επίσης στη Λειτουργία της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Τριπόλεως Θεοφυλάκτου. Με το πέρας της Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης παρασημοφόρησε την κα Υπουργό με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Γεωργίου.

Η επισκέψη της Υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με γεύμα που της παρέθεσε η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία J & P στην παρουσία εργαζομένων της, εκπροσώπων της εταιρείας Α & Ρ, του Επιτετραμμένου της Ελλάδας στην Τρίπολη, καθώς και του Μητροπολίτη Τριπόλεως. Η κα Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το μεσημέρι.