23/12/2011
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά άκουσε σήμερα τα Κάλαντα από τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν σε θέματα επικαιρότητας.
Κατ’ αρχάς, ευχήθηκε υγεία και ευτυχία σε όλους και εξέφρασε την ελπίδα «το 2012 να είναι πολύ καλύτερο από το 2011, και σε θέματα οικονομίας και στο θέμα του εθνικού μας προβλήματος και σε θέματα διακυβέρνησης. Έχουμε ένα δύσκολο 2012 με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζω όλοι μας να συνδράμουμε ώστε να έχουμε μια πετυχημένη Προεδρία και να δώσουμε τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικράτησε σχετικά με την αντιμετώπιση του εγκλήματος κατά το 2011, ο κ. Υπουργός είπε: «Νομίζω ότι, και οι στατιστικές θα το δείξουν, σε πολλούς τομείς έχουμε πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, στην αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος. Υπήρξε κάποια αύξηση σίγουρα στα αδικήματα κατά περιουσίας, ένα φαινόμενο παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό τουλάχιστον. Έχουν γίνει νέοι σχεδιασμοί με την Αστυνομία και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη δημιουργία νέας υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών για το συγκεκριμένο θέμα και νομίζω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα το 2012».
Κληθείς να διευκρινίσει αν επαναδραστηριοποιείται το Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών, ο κ. Λουκά απάντησε: «Όχι, δεν είναι αυτό το γραφείο. Είναι οι νέες οδηγίες που έχουν δοθεί για το πώς ενεργούμε και πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα, μια ενέργεια είναι η αύξηση των περιπολιών, αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Σημαντικός παράγοντας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος είναι η συλλογή πληροφοριών και η Αστυνομία ενεργεί ανάλογα».
Ερωτηθείς αν έχουν βελτιωθεί τα πράγματα αναφορικά με τον τζόγο, ο κ. Λουκά είπε: «Δεν έχουν βελτιωθεί και ελπίζουμε να ψηφιστεί μια νομοθεσία που θα ρυθμίζει αυτό το θέμα για να μπορέσει η Αστυνομία να το αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Να μην υπάρχει το φαινόμενο, για παράδειγμα, να κάνει έφοδο η Αστυνομία και σε δυο-τρεις μέρες να επαναλειτουργούν τα υποστατικά. Θέλω να γίνουν πρόνοιες στη νέα νομοθεσία ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η Αστυνομία».
Σε ερώτηση ποιες είναι οι προτεραιότητες για το 2012, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να φέρουμε την Αστυνομία δίπλα στον πολίτη. Το έχουμε πετύχει σε ένα βαθμό. Αυτή ήταν και η επιδίωξη μου από τη μέρα που διορίστηκα Υπουργός, δηλαδή ότι πρέπει να έρθει η Αστυνομία κοντά στους πολίτες και ένας τρόπος είναι να φέρουμε όσο πιο πολλούς αστυνομικούς σε επαφή για να βοηθούν τον κόσμο».
Σε σχέση με τη διαθεσιμότητα του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Λουκά είπε: «Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται μετά από εισηγήσεις των ανακριτικών Αρχών και του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν έχει ειδοποιηθεί ακόμη ο ίδιος (ο Διευθυντής), δεν θέλω να προτρέξω».
Σε ερώτηση εάν στην υπόθεση «Ήλιος» λήφθηκαν όλα τα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Η Αστυνομία έχει προβεί στο ανακριτικό έργο και έχει συλλέξει όλο το μαρτυρικό υλικό που υπάρχει. Νομίζω πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν, να σεβόμαστε τους θεσμούς όπως είναι του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν είναι ο Πέτρος Κληρίδης, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Είναι ένας θεσμός όπως τα Δικαστήρια, δεν είναι οι τρεις Δικαστές που δίκασαν. Υπάρχει και Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο, απ’ ότι έχω πληροφορηθεί, θα επιληφθεί της υπόθεσης για να αποφασίσει τελειωτικά αν έχουν κάνει λάθος οι δύο Δικαστές».
Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο αναφορικά με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Λουκά είπε: «Έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, βεβαίως. Και στο αίσθημα πικρίας, λύπης και αγανάκτησης. Είναι ένα γεγονός όπου χάσαμε 121 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό έχει διαγραφεί. Με το δίκιο τους. Νομίζω όλοι κατά κάποιον τρόπο δυσανασχετήσαμε με την απόφαση αυτή. Αλλά, να σας πω, στην αίθουσα του Δικαστηρίου ακούει μόνο ο Δικαστής, εμείς δεν ακούσαμε τι έγινε. Να αφήσουμε το Εφετείο να επιληφθεί της υπόθεσης. Να κάνουμε μέχρι τότε υπομονή».
Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν δύο πτυχές σε κάθε υπόθεση, η νομική και η ηθική, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Πάντα υπάρχουν δύο πτυχές, ηθική και νομική. Αλλά εκείνο που μετρά στο Δικαστήριο είναι η νομική πτυχή, όχι η ηθική. Πάντα το Δικαστήριο έχει να δικάσει βάσει μιας νομοθεσίας».