7/12/11


Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
07/12/2011





Η Κυβέρνηση επιδίωξε και εργάστηκε συγκεκριμένα, για ένα κείμενο Συμπερασμάτων που να στέλλει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία τόσο για την άρνησή της να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις όσο και για την εχθρική συμπεριφορά της σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας το κείμενο των Συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε: «Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορούν στην Τουρκία.

Η Κυβέρνηση επιδίωξε και συγκεκριμένα εργάστηκε για ένα κείμενο Συμπερασμάτων που να στέλλει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία, τόσο για την άρνησή της να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, όσο και για την εχθρική συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που η χώρα μας διεξάγει για ανεύρεση υδρογονανθράκων μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στα Συμπεράσματα καταγράφεται η ανάγκη όπως η Τουρκία αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον κράτους μέλους και καλείται όπως δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι φανερό ότι η ΕΕ υποδεικνύει προς την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές που εκτοξεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες που διεξάγει η χώρα μας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στα Συμπεράσματα γίνεται εκτενής αναφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας όπως αυτές καταγράφονται στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006 και στη Δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005, τις οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει, γεγονός που προκαλεί τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της ΕΕ.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη μέλη. Στα Συμπεράσματα σημαντική είναι η αναφορά ότι η χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας.

Ελλείψει προόδου το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 που, όπως είναι γνωστό, οδήγησαν στο «πάγωμα» οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα, το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών του ψηφισμάτων, καθώς και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Σημειώνουμε, επίσης, τη δυσαρέσκεια του Συμβουλίου αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να «παγώσει» τις σχέσεις της με την Προεδρία της ΕΕ όταν θα προεδρεύει η Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών, όπως σημειώνει η ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία έμπρακτα θα βοηθήσει στην προώθηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Η Κύπρος στηρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας αν και εφόσον, βεβαίως, η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».