25/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια της 27ης Έκθεσης Καλλωπιστικών Πουλιών στο Πάρκο Ακρόπολης
25/11/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τελέσω τα εγκαίνια της 27ης Έκθεσης Καλλωπιστικών Πουλιών, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και εκτρέφουν τη μεγάλη αυτή ποικιλία πουλιών που θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε.

Μέσα από την Έκθεση αυτή δίνεται η δυνατότητα στο πλατύ κοινό να θαυμάσει μια ποικιλία καναρινιών, παπαγάλων και άλλων παραδείσιων πουλιών, να έλθει σε επαφή με τους εκτροφείς και διοργανωτές της Έκθεσης και να πληροφορηθεί για οτιδήποτε αφορά τα πουλιά αυτά.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι, επίσης, σημαντικές για τα παιδιά γιατί τους δίδεται η ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τα πουλιά, να τα μελετήσουν και να τα αγαπήσουν και κυρίως να μάθουν να σέβονται τη φύση και ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Οι άνθρωποι, τα ζώα και τα πτηνά μέσα στο φυσικό περιβάλλον είναι αλληλοεξαρτώμενα, γι’ αυτό η ισορροπία και η αρμονία μεταξύ τους πρέπει να είναι επιδίωξη και στόχος μας.

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος και ειδικότερα πρώτοι από όλους οι αρχαίοι Έλληνες ενασχολήθηκαν με την εκτροφή των μελωδικών και καλλωπιστικών πουλιών. Στην αρχαία Ελλάδα σπουδαίοι ρήτορες, φιλόσοφοι, ιστορικοί και μουσικοί ασχολήθηκαν με τους μικρούς αυτούς τραγουδιστές.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την αστικοποίηση έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από τη φύση και περιόρισε την αμφίδρομα ευεργετική σχέση του με το φυσικό περιβάλλον και τα στοιχεία που το συνθέτουν. Απλές χαρές της ζωής, όπως το κελάηδισμα των πουλιών που συνόδευε άλλοτε τον άνθρωπο όταν ζούσε στη φύση, και ήταν τόσο απαραίτητες για τη ψυχική και πνευματική του ηρεμία, είναι πλέον μακρινή ανάμνηση για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τα μελωδικά και καλλωπιστικά πουλιά, μαζί με άλλα ζώα συντροφιάς, έρχονται να αναπληρώσουν το κενό που υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή προσφέροντας της χρώμα και μελωδία.

Η σωστή επιλογή για απόκτηση ζώων ή πουλιών συντροφιάς πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον τρόπο ζωής μας, τον διαθέσιμο χώρο και την ιδιοσυγκρασία του καθενός από εμάς, καθώς και ανάλογα με τον χρόνο που είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε σ’ αυτά. Η παραμονή ενός πουλιού στο σπίτι απαιτεί εκ μέρους μας μεγάλη υπευθυνότητα. Ας μην ξεχνάμε πως τα κατοικίδια τα θέλουμε για να περνάμε ευχάριστες στιγμές μαζί τους, στιγμές ξεγνοιασιάς, που στην περίπτωση των πουλιών είναι και στιγμές γεμάτες μελωδικά ακούσματα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Μελωδικών και Καλλωπιστικών Πουλιών για τη διοργάνωση της Έκθεσης αυτής, καθώς και για τις προσπάθειές του για τη σωστή εκτροφή, φύλαξη και συντήρηση των πουλιών συντροφιάς. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ όλους τους εκτροφείς μελωδικών και καλλωπιστικών πουλιών για το έργο που με τόσο κόπο και μεράκι επιτελούν. Επίσης, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον Σύνδεσμο ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος πάντοτε θα είναι δίπλα του και θα του προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.