Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά στην εκπαιδευτική ημερίδα για Λειτουργούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με θέμα: «Οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στο παιδί: πρόληψη η μόνη επιλογή», στη Λευκωσία
18/11/2011
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού».
Οι εξελίξεις της επιστήμης στον τομέα της υγείας είναι τεράστιες και συνεχείς και η ανάγκη επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των γιατρών μας αδήριτη.
Η γνώση και οι εμπειρίες δεν σταματούν ποτέ και σεμινάρια σαν αυτό πρέπει να γίνονται θεσμός, ώστε η εκπαίδευση των Λειτουργών Υγείας να αποτελεί εχέγγυο επιτυχούς εφαρμογής της πολιτικής μας στον τομέα της υγείας.
Καθώς η τεχνολογία καλπάζει, αυξάνοντας συνεχώς το κόστος διάγνωσης και θεραπείας, η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης των ασθενειών καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική. Σ’ αυτή την προσπάθεια η διασύνδεση του περιβάλλοντος και της υγείας είναι άμεση και καθοριστική για τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Ο Επίτροπος για την Υγεία κ. John Dalli, στην πρόσφατη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών (Σεπτέμβρης 2011) για τις χρόνιες και μη μεταδοτικές ασθένειες, τόνισε: «Στον αγώνα ενάντια στις χρόνιες ασθένειες πρέπει να αντιμετωπίζονται οι οικονομικοί, κοινωνικοί αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) 25% των χρόνιων ασθενειών μπορούν να προληφθούν, όπως και το 30% τουλάχιστον των περιστατικών καρκίνου είναι αποτρέψιμο μέσω της μείωσης της έκθεσης σε καρκινογόνους και άλλους τοξικούς παράγοντες, ιδίως στα πρώτα στάδια της ζωής από τη σύλληψη μέχρι και την εφηβεία.
Στην ομόφωνη διακήρυξη της Asturia (Συνέδριο του Π.Ο.Υ/EURO, 2011) αναφέρεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό όλων των μορφών καρκίνου προκαλούνται από περιβαλλοντική ή επαγγελματική έκθεση. Επίσης ότι το έμβρυο, το βρέφος, το παιδί και η έγκυος είναι οι πλέον ευάλωτοι καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον παιδικό καρκίνο στην Κύπρο είναι για τα έτη 2005-2007 από το Κυπριακό Αρχείο Καρκίνου (CyCR). Στην ηλικιακή ομάδα 0-19 ετών, 119 παιδιά έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της τριετίας 2005-2007. Αυτό αντιστοιχεί στο 1,6% του συνολικού αριθμού των περιστατικών καρκίνου που εκδηλώθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού. Από περιπτώσεις αυτές 76 αφορούσαν παιδιά από 0-14 ετών. Στην προηγούμενη τριετία 2002-2004, 93 παιδιά ηλικίας 0-14 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.
Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει μέσα στις προτεραιότητες του τα προγράμματα πρόληψης και η ευαισθησία του είναι ακόμη μεγαλύτερη στην υλοποίηση προγραμμάτων και ενεργειών που αφορούν το παιδί.
Έμπρακτη απόδειξη αυτής της έγνοιας και ευαισθησίας ήταν η Δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», η οποία εγκαθιδρύθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2004. Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας.
Βασικός στόχος μέσα από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Cy-Cehap, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Π.Ο.Υ. ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, είναι η προώθηση και ο συντονισμός των δράσεων για μείωση της νοσηρότητας των παιδιών που οφείλεται ή και επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι δράσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, δραστηριότητες παρέμβασης/διαφώτισης και εκπαίδευσης και διεξαγωγή στοχευμένων πιλοτικών ερευνών.
Ακρογωνιαίος λίθος της όλης προσπάθειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που πρέπει να γίνεται σε διάφορα επίπεδα, όπως η οικογένεια, το σχολείο, το σύστημα προσφοράς υπηρεσιών υγείας και η κοινωνία γενικότερα. Μόνο έτσι η προσφορά θα είναι σφαιρική και σωστά δοσμένη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» για το μεγάλο έργο που έχουν μέχρι τώρα επιτελέσει, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημερίδας, και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι πάντοτε αρωγός στο έργο τους.
Καλωσορίζω τον καθηγητή Ανδρέα Κωσταντόπουλο, Πρόεδρο της Παγκόσμιας, Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση μας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι Ελλαδίτες συνάδελφοι μας είναι πάντα στο πλευρό μας. Τον ευχαριστώ, εκφράζω την βαθειά εκτίμηση μου και εύχομαι ευχάριστη παραμονή στο νησί μας.
Χαιρετίζω επίσης τον προκάτοχό μου δρα Χρίστο Πατσαλίδη που επάξια τιμήθηκε για την προσφορά του στο έργο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η στήριξη από το Υπουργείο και εμένα προσωπικά στο έργο της Επιτροπής θα είναι συνεχής και ουσιαστική.