27/10/2011
Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης παρακάθισε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ της οποίας προήδρευσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, η Γενική Λογίστρια, οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μαυρογιάννης είπε: «Η Κύπρος θα έχει να ενεργήσει και στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και στο Στρασβούργο και όπου αλλού χρειαστεί. Οι δομές που θα έχουμε στις Βρυξέλλες για την οργάνωση των συναντήσεων μας και για την προεδρία των συναντήσεων μας θα έχει ένα μίνιμουμ αυτονομίας για να μην εντάσσεται σε γραφειοκρατικά γρανάζια που θα είναι δύσκολο να υπάρξουν στην περίπτωση μας, λόγω και της απόστασης. Δηλαδή, θα δώσουμε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο μας και στους λειτουργούς μας που θα προεδρεύουν των ομάδων εργασίας το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο να ασχοληθούν με την ουσία των θεμάτων τους.
Βεβαίως, αυτό θα υπάρχει παράλληλα με μια συνεχή ανταλλαγή με τα Υπουργεία μας, με το γεγονός ότι των Συμβουλίων θα προεδρεύουν οι Υπουργοί μας, οι οποίοι θα πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες για τους σκοπούς των Συμβουλίων και θα υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους.
Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι θα δοθεί ειδικό βάρος στην παρουσία μας στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλείστες τόσες συναντήσεις θα λάβουν μέρος στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Τον μήνα Οκτώβριο οι συναντήσεις του Συμβουλίου γίνονται στο Λουξεμβούργο και οι Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν χώραν στο Στρασβούργο, ενώ οι συναντήσεις των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες».
Ερωτηθείς αν στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «στην Κύπρο προβλέπεται, όπως έχει το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, να οργανωθούν 15 Ατυπα Συμβούλια, που σημαίνει Υπουργικές Συναντήσεις αλλά άτυπες, μη επίσημες, όπου δεν λαμβάνονται σε αυτές αποφάσεις. Χρησιμοποιούνται κυρίως για να συζητήσουν οι Υπουργοί μεταξύ τους βασικά θέματα που ενδιαφέρουν, με στόχο στα επίσημα Συμβούλια που συνέρχονται στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, να μπορούν να λαμβάνονται πιο εύκολα οι αποφάσεις. Θα γίνει επίσης και ένας αριθμός συναντήσεων κατωτέρου επιπέδου. Περίπου όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή 180 άλλες συναντήσεις. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη οριστικό».
Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Αρχηγών των Κρατών στην Κύπρο, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι σε ό,τι αφορά τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, με απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από δεκαετίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και εφαρμόστηκε σταδιακά, τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια συνέρχονται στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι δεν προγραμματίζεται οργάνωση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι «με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και με την ίδρυση του θεσμού του μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι τώρα ο κ. Βαν Ρομπόι, η οργάνωση των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων είναι δική του αρμοδιότητα και αυτό αφορά τόσο τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, δηλαδή τα Συμβούλια των 27 όσο και τις Συναντήσεις Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών ή ομάδων χωρών. Έχει τύχει στο παρελθόν κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας κάποιες από αυτές τις συναντήσεις να γίνουν στη χώρα που είχε την Προεδρία, κυρίως όταν την είχε η Ισπανία, για παράδειγμα, που ήταν αμέσως στην αρχή. Όμως δεν είναι στα δικά μας χέρια οι οργανώσεις Διασκέψεων Κορυφής».
Ερωτηθείς για τους στόχους και τις προτεραιότητες της Προεδρίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε: «Είναι υπό διαμόρφωση και μιλούμε γι’ αυτά, ήδη, αλλά για να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις, να ακούσουμε αντιδράσεις, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε περαιτέρω και τις προτεραιότητες μας, αλλά και γενικότερα το πρόγραμμα μας. Έχουμε ζητήσει από όλα τα Υπουργεία να συνεισφέρουν. Πρέπει να το δούμε και με τα θεσμικά όργανα, κυρίως με την Επιτροπή που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και με όλους τους θεσμούς. Πρέπει επίσης στην Κύπρο να διαβουλευθούμε και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και θα λάβουμε υπόψη τη συνεισφορά τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχει κάτι οριστικό, διότι δεν έχει συζητηθεί στο πολιτικό επίπεδο ακόμη, αλλά η Κύπρος έχει μια συγκεκριμένη κοινωνική ευαισθησία την οποία θέλουμε να βγάλουμε μέσα από αυτή την Προεδρία. Θέλουμε να δώσουμε την ιδέα ότι πέρα από το νομοθετικό έργο και από τις αποφάσεις έχει μεγάλη σημασία και η αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ και θα τονίσουμε ιδιαίτερα την ανάγκη της αποτελεσματικότητας της Ένωσης, δηλαδή εκείνες οι δράσεις που αναλαμβάνονται να φέρουν αποτελέσματα για τον Ευρωπαίο πολίτη με ύστατο στόχο τη βασική αρχή και τον λόγο δημιουργίας της Ένωσης, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Ένωσης και τη βελτίωση της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο όχι σε όρους δύναμης, αλλά σε όρους παραδείγματος και ως θάρρος που θα προσφέρει ποιότητα ζωής και αξίες, για μια καλύτερη Ευρώπη, μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με περισσότερη αλληλεγγύη, με περισσότερη αποτελεσματικότητα, που να είναι πιο κοντά στους πολίτες, πιο κοντά στους ανθρώπους και που να λειτουργεί και να επανέρχεται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».