ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ.ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ «ΡΙΚ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
ΠΑΡΗ ΠΟΤΑΜΙΤΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ για άλλη μια φορά καλώς ήρθατε. 37 χρόνια κατοχής στην Κύπρο. Ποιο είναι το μήνυμα της Ελλάδας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βρίσκομαι εδώ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις και για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ασφαλώς για την επώδυνη συνέπεια της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής ενός σημαντικού κομματιού της κυπριακής επικράτειας.
Το μήνυμά μας από την πλευρά της Ελλάδας είναι μήνυμα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, συμπαράταξης, συναντίληψης με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και βεβαίως με τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Χριστόφια.
Γνωρίζουμε όλοι, γιατί το βιώνουμε όλοι καθημερινά, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκονται σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Πολλά είναι τα προβλήματα που σωρεύονται καθημερινά. Προβλήματα εσωτερικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η δημοσιονομική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της και έχει σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα του Ελλαδίτη και του Κυπρίου. Επίσης ζούμε σε μια συγκυρία με εξαιρετικά ευαίσθητες εξελίξεις - εάν δεν προσέξουμε - όπως είναι η διαδικασία για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.
Ακόμα, υπάρχουν οι ευρύτερες αναταράξεις στην Ευρώπη και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που απειλεί τις ισορροπίες και τις σταθερές της Ευρώπης αλλά και του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος βρισκόμαστε σε μια γεωγραφική περιοχή, μιλώντας με όρους γεωστρατηγικούς, που οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά γρήγορες, θα έλεγα ταχύτατες, πολλές φορές μη ελέγξιμες, που δε μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη στιγμή τις συνέπειές τους.
Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με πτώσεις καθεστώτων, με συνεχιζόμενες συγκρούσεις, με άλυτο το παλαιστινιακό πρόβλημα. Άρα, όλα αυτά συνθέτουν το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό τοπίο της περιοχής. Και αν προσθέσουμε σ’ αυτό τις στοχεύσεις και τη στρατηγική της Τουρκίας, θα δούμε ότι οφείλουμε, ως ευρύτερος Ελληνισμός, ως Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Να εργαζόμαστε καθημερινά για να εμπεδώσουμε και να διασφαλίσουμε το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, μέσα από την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Δηλαδή μέσα από την ευρύτερη εθνική ενότητα.
Και αυτό δεν είναι μία ρητορική έκκληση. Είναι μια ανάγκη. Νιώθουμε έντονα και στην Ελλάδα την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Τα προβλήματα ξεπερνούν την εκάστοτε Κυβέρνηση ακόμα και τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές του παρελθόντος. Γίνονται προβλήματα με χαρακτήρα εθνικό για την επιβίωση και τη σωτηρία της πατρίδας.
Άρα, αυτό κατ’ αναλογία, ισχύει και για την Κύπρο. Γιατί και η Κύπρος καταγράφει προβλήματα οικονομικά και δημοσιονομικά. Ήρθε να προστεθεί το τραγικό δυστύχημα στη ναυτική βάση και αντιλαμβανόμαστε όλοι τα προβλήματα και τις συνέπειές τους στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία, ευθύνη απ’ όλες τις δυνάμεις, και αναφέρομαι πρωτίστως στην Ελλάδα, και όσο μπορώ, με όλο το σεβασμό στην εσωτερική πολιτική τάξη στην Κύπρο. Χρειάζεται απ’ όλους μας η μεγαλύτερη ψυχραιμία και ευθύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινώντας από τα τελευταία που είχαμε δει στις οθόνες, τον κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα, όχι απλώς αναφέρεται σε Ελληνοκυπριακό, δεν υπάρχει Κύπρος. «Δεν υπάρχει τέτοια χώρα», δήλωσε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μας εκπλήσσει η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού. Γιατί δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνει την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επαναβεβαιώνει μια στρατηγική αντίληψη της Τουρκίας για το πώς βλέπει το Κυπριακό.
Για πρώτη φορά ακούσαμε τον κ. Ερντογάν; Όχι. Δεν έχουμε ούτε είχαμε καμία ψευδαίσθηση. Οφείλουμε όμως, παρά αυτή την πολιτική της Τουρκίας και του Τούρκου Πρωθυπουργού, εμείς να παίξουμε δυναμικά κι επιθετικά στο μόνο προνομιακό πεδίο που διαθέτουμε. Στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας, των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό και αυτό που ονομάζουμε όλοι, «συγκροτημένη διεθνής κοινωνία», όπως εκφράζεται από τον ΟΗΕ.
Εκεί πρέπει να είμαστε και να συνεχίσουμε να είμαστε επιθετικοί. Όχι γιατί έχουμε άγχος - και μιλάω από την πλευρά της Ελλάδας - για να λύσουμε όπως-όπως το Κυπριακό ζήτημα. Αυτό, ούτε εμείς ούτε οι Ελλαδικές πολιτικές δυνάμεις, η Κυβέρνησή μας πολύ περισσότερο, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ούτε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χριστόφιας ούτε οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις το θέλουμε. Και θα ήταν μεγάλο λάθος η σπουδή ή το άγχος να βρούμε την όποια λύση με το όποιο περιεχόμενο.
Από τις συναντήσεις που είχα με όλους, σε κανέναν δεν διέκρινα και δεν υπάρχει πραγματικά η οποιαδήποτε σπουδή να δώσουμε το όποιο περιεχόμενο, για να κλείσουμε όπως-όπως το Κυπριακό. Αλλά εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την επιθετική μας στρατηγική. Για ν’ αναδεικνύουμε καθημερινά την αδιαλλαξία και τη διγλωσσία της Τουρκίας. Άλλα λέει στην Ευρώπη ο κ. Ερντογάν, άλλα λέει στις ΗΠΑ, άλλα λέει στα Κατεχόμενα όταν έρχεται εδώ και αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι αυτό που ισχύει είναι αυτό που εφαρμόζεται στα Κατεχόμενα.
Η Τουρκία δεν θέλει να λύσει το ζήτημα όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί πρέπει εμείς να σπρώχνουμε το παιχνίδι συνεχώς, μέσα στον ΟΗΕ, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας συμμαχίες και συσχετισμούς δύναμης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας. Και τα καταφέρνουμε. Και μπορώ με απόλυτη ειλικρίνεια και καθαρότητα να πω ότι η ελληνική Κυβέρνηση και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην Ελλάδα, υποστηρίζουμε και τις διπλωματικές και τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Χριστόφια. Για να βρεθεί μια λύση λειτουργική και βιώσιμη όπως την περιέγραψα προηγουμένως.
Αυτή είναι η προσπάθειά μας και αυτή θα είναι η βοήθεια και η αλληλεγγύη μας. Αυτό κάνουμε ως Κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλες μας τις επαφές και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια και η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν γίνει το κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορισμένες φορές όχι από τη θετική πλευρά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ας συγκρατήσουμε τα θετικά. Και για πρώτη φορά υπάρχουν πάρα πολλά θετικά. Δηλαδή η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Κυπριακή Δημοκρατία, συναντούν το στρατηγικό ενδιαφέρον πολλών μεγάλων παικτών, της Ευρώπης και του διεθνούς συστήματος. Αυτό είναι προς αξιοποίηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε στις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στα ενεργειακά εξ όσων αντιλαμβάνομαι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Αναφέρομαι και στις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στα μεγάλα διακυβεύματα γύρω από τα ενεργειακά της περιοχής μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούν να οδηγήσουν κ. Υπουργέ αυτά και σε αναδιαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών; Διότι ήταν και η κα Κλίντον πρόσφατα στην Αθήνα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμερικανικά ενδιαφέροντα στην περιοχή, υπάρχει το Ισραήλ το οποίο έχει ένα ρόλο πρωταγωνιστικό αυτή τη στιγμή στα συγκεκριμένα ζητήματα τα ενεργειακά..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Περιγράψατε πρωτόγνωρα πράγματα τα οποία δεν είχαν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Η επίσκεψη της κας Κλίντον στην Αθήνα, εγγράφεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του κ. Ομπάμα, να υπάρξει σταθερότητα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τι γίνεται αντιληπτό από αυτή την επίσκεψη; Ότι κανείς δε μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του, όσο μεγάλη δύναμη και να είναι. Ακόμα και η υπερδύναμη που ακούει στο όνομα ΗΠΑ, εξαρτάται και επηρεάζεται καθοριστικά από τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνές σύστημα. Εξαρτάται από την κατάσταση στην Ευρωζώνη, από τις βιώσιμες ή μη βιώσιμες λύσεις που θα δοθούν στην Ευρωζώνη για το δημόσιο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα.
Άρα βλέπουμε στρατηγικά συγκοινωνούντα δοχεία να επηρεάζουν ευρύτερα την περιοχή μας. Το ενεργειακό θέμα επίσης, με την ενίσχυση, ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ που αναπτύσσει σήμερα και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα καινούργιο δεδομένο, είναι ένας καινούργιος στρατηγικός παράγοντας που δεν πρέπει να τον απαξιώσουμε. Αντίθετα πρέπει να τον ενισχύσουμε, να τον στεριώσουμε, να τον υποστυλώσουμε.
Γιατί είναι προς το συμφέρον των νέων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι επ' ωφελεία των ευρύτερων εθνικών συμφερόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορούμε σε νέα ισοζύγια, νέες ισορροπίες, νέες συμμαχίες δυνάμεων, είναι εφικτά λέτε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι εφικτά υπό την προϋπόθεση ότι δε θα εγκλωβιστούμε σε ρητορικές του παρελθόντος. Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα μυαλά να βλέπουμε τη δυναμική των εξελίξεων, να φεύγουμε από παλιές δογματικές προσεγγίσεις ή ιδεοληψίες και ν’ ανοιγόμαστε πάντα με ρεαλιστικό πνεύμα στις νέες προκλήσεις, με επιθετικές πρωτοβουλίες, με διπλωματική και διαπραγματευτική κινητικότητα. Αυτά είναι που πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε την επόμενη περίοδο. Και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε μια μακρά πείρα και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήσαστε για χρόνια εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και μετά Ευρωβουλευτής για σειρά ετών, με μεγάλη δραστηριότητα και πρωτοβουλίες εκεί. Δυο σημεία θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σχολιάσετε. Πρώτον, τη λεγόμενη «απειλή» του κ. Ερντογάν ότι εάν προχωρήσει η Κυπριακή Προεδρία χωρίς επίλυση του Κυπριακού θα προχωρήσει ο ίδιος σε μονομερές πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δεύτερο, ακριβώς η σημασία της Κυπριακής Προεδρίας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε συνηθισμένοι σε διάφορες απειλές της Τουρκίας μετά το ’74. Εγώ θέλω να θυμίσω στους αγαπητούς συμπατριώτες τηλεθεατές του ΡΙΚ, τις απειλές του κ. Ετσεβίτ, του κ. Τζεμ, για το εάν ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλούσαν για αντιδράσεις χωρίς όρια τότε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Απειλές κούφιες, που δεν έχουν κανένα υπέδαφος, καμία προοπτική. Γιατί αυτές οι απειλές προσκρούουν και θα προσκρούσουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα, στη διεθνή κοινότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, μήπως απειλεί με αυταπόδεικτα πράγματα για ένα εξάμηνο; Δηλαδή ούτως ή άλλως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει περίπου σε αδιέξοδο. Απειλεί ότι θα παγώσει για 6 μήνες κατά την Κυπριακή Προεδρία αυτό που δεν προχωρά ούτως ή άλλως;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του, μπορούν να παγώσουν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθαρή στις σχέσεις με την Τουρκία. Όπως είναι και η Ελλάδα, όπως είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς θέλουμε την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, θέλουμε την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων στην προοπτική - στρατηγικά μακροπρόθεσμα - της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όχι όμως με λευκές επιταγές. Δε δίνει κανείς λευκές επιταγές. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν το συνειδητοποιεί η Τουρκία αυτή τη στιγμή. Φοβάμαι ότι η Τουρκία, επειδή καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης, βρίσκεται σε μια περίοδο οικονομικής απογείωσης, θεωρεί ότι μπορεί ν’ ανασυστήσει με τρόπο μεγαλοϊδεατικό, διάφορες παλιές αντιλήψεις και νοοτροπίες που ανήκουν πλέον στο αντικείμενο των ιστορικών. Μιλάω για νοοτροπίες και αντιλήψεις αυταρχισμού και αλαζονείας, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει πάρα πολλά εσωτερικά μέτωπα που θέλει να τα κρύψει μέσα από έναν εξαγώγιμο μεγαλοϊδεατισμό. Οι απειλές λοιπόν δεν αφορούν κανέναν και δεν πρέπει να τις πάρουμε σοβαρά. Η Τουρκία θ’ αναλάβει τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δεύτερο ερώτημα, για την Κυπριακή Προεδρία το β’ εξάμηνο του 2012 είναι μια ιστορική ευκαιρία. Η πρώτη μεγάλη στρατηγική νίκη του ευρύτερου Ελληνισμού ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως σύνολο, πέρα από το κρίσιμο ζήτημα της κατοχής, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη, και το τονίζω αυτό, στρατηγική νίκη του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το ’74 και μετά από τις τραγικές συνέπειες που βιώσαμε με το φασιστικό πραξικόπημα και με την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.
Μεγάλη νίκη ασύλληπτης διάστασης. Θα έλεγα ότι μπορεί να συγκριθεί με μια “πυρηνική βόμβα”. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε και τώρα να την αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη δική μας βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή τεχνογνωσία για να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία μια αξιόπιστη, αποτελεσματική Προεδρία, για να επαναβεβαιώσει την ισχυρή της υπόσταση ως κυρίαρχο κράτος, ισότιμο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορεί κανείς να αντιληφθεί αυτό τι σημαίνει; Είναι τεράστιας σημασίας. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα Υπουργεία, με τους δημόσιους λειτουργούς, με όλους τους φορείς, να κάνει μια αξιοπρεπέστατη και κυρίως αποτελεσματική Προεδρία, σε μια δύσκολη συγκυρία για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο τελικός λόγος δικός σας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέλω - με όλο το σεβασμό προς του πολιτικούς θεσμούς στην Κύπρο, χωρίς την παραμικρή διάθεση να εμπλακώ στα εσωτερικά - να πω ότι σε τούτη τη δύσκολη διεθνή ευρωπαϊκή και περιφερειακή συγκυρία, πρέπει να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας.
Με εθνική ευθύνη ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να υπερβούμε την κρίση, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους κυρίαρχους δημοκρατικούς θεσμούς, τη δημοκρατική τάξη πραγμάτων και πάνω απ’ όλα τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Είμαι πολιτικός. Είμαι Βουλευτής, εκλέγομαι στην Ελλάδα, στην επαρχία μου, στην Κορινθία, και ζούμε την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Ζούμε την αμφισβήτηση των συντεταγμένων δημοκρατικών θεσμών. Θεσμοί δημοκρατικοί και ελεύθεροι για τους οποίους έχει χυθεί αίμα και επί δικτατορίας στην Ελλάδα για να μπορούν να εμπεδωθούν.
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα, στο όνομα της όποιας αμφισβήτησης για την οποία μπορούν ν’ αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, και μιλάω για την Ελλάδα, ν’ αμφισβητεί το Κοινοβούλιο, τους δημοκρατικούς θεσμούς. Κανείς. Όποιο πρόβλημα και αν βιώνει. Συναισθανόμαστε τα προβλήματα των πολιτών. Συναισθάνομαι και τη συναισθηματική έκρηξη όλης της κυπριακής κοινωνίας μετά το τραγικό δυστύχημα.
Αυτό είναι σεβαστό. Και βεβαίως με τους εσωτερικούς νόμους η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιληφθεί του θέματος. Είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσω γι’ αυτό. Κανείς όμως δε μπορεί ν’ αμφισβητήσει κυρίαρχους δημοκρατικούς θεσμούς που κρατάνε ζωντανή την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι ο Πρόεδρός της.
Ανεξάρτητα του ποιος είναι. Είναι ο κ. Χριστόφιας σήμερα. Χθες ήταν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. Προχθές ήταν η μεγάλη προσωπικότητα, ο Γλαύκος Κληρίδης. Αυτό πρέπει να κατανοήσει η κυπριακή κοινωνία. Και το λέω με βαθιά αγάπη, και το λέω διότι ανήκω σ’ εκείνους που έχουμε παλέψει και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αγαπητούς συναγωνιστές και συντρόφους και εδώ στην Κύπρο αλλά και άλλους που μας λείπουν σήμερα, όπως είναι ο μακαρίτης φίλος μου και συναγωνιστής, ο Γιάννος Κρανιδιώτης.
Άρα λοιπόν, δικαιούμαι να πω μια κουβέντα παραπάνω γιατί είναι κουβέντα ευθύνης και, να μου επιτρέψετε να πω, κουβέντα σπαραγμού. Πρέπει ν’ αποφύγουμε διαχωρισμούς και διαχωριστικές γραμμές και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν μας επιτρέπετε, να μεταφέρετε το μήνυμα ότι αγαπάμε την Ελλάδα και στις δύσκολες μέρες και στις πιο καλές...
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εμείς αγαπάμε την Κύπρο. Παλεύουμε για την Κύπρο. Και θα παλέψουμε για την Κύπρο.