Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στη δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι
25/03/2011
Τιμούμε σήμερα την 25η Μαρτίου, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας που σημαδεύει το ξεσήκωμα και την πορεία των επαναστατημένων Ελλήνων η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Οι αιώνες της σκλαβιάς δεν αλλοίωσαν την εθνική ταυτότητα, δεν ισοπέδωσαν τις συνειδήσεις, δεν υποδούλωσαν το πνεύμα, δεν έκαμψαν το φρόνημα, δεν έσβησαν τη φλόγα της ελευθερίας.
Μέσα στο σκοτάδι της μακρόχρονης εθνικής δοκιμασίας το ταπεινό κερί του κρυφού σχολειού φώτιζε τις καρδιές. Οι Έλληνες άντεξαν με υπομονή και καρτερία την καταπίεση του οθωμανικού ζυγού χωρίς ποτέ να χάσουν την πίστη και την ελπίδα, το όραμα και την προοπτική της ελευθερίας.
Το ’21 δεν ήταν ένα ξαφνικό ξέσπασμα. ΄Ηταν η συνειδητή απόφαση ενός λαού που ωρίμασε στα 400 χρόνια της σκλαβιάς. Οι ψυχικές αντοχές και η πνευματική προετοιμασία από τους Δασκάλους του Γένους, τους Έλληνες διαφωτιστές, οδήγησαν τον υπόδουλο Ελληνισμό στην ανάταση της επανάστασης που εκδηλώθηκε μέσα σε άνισες και αντίξοες συνθήκες.
Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, η ομοψυχία και η διχόνοια, ήταν χαρακτηριστικά του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων. Ενός αγώνα που το μεγαλείο του προκάλεσε τον θαυμασμό και εκτός συνόρων με αποτέλεσμα τη γέννηση του αξιόλογου φιλελληνικού κινήματος. Οι απλοί άνθρωποι του λαού, πολλές φορές αγράμματοι, γίνονται αγωνιστές και πολέμαρχοι, διδάσκουν αυτοθυσία και πατριωτισμό, πατριδογνωσία και σοφία περισσή. Ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης, ο Παπαφλέσσας, ο Μπουρλοτιέρης και ο Διάκος γίνονται σύμβολα διαχρονικά της ελευθερίας και ταυτίζονται με την ανάσταση του γένους και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Το νέο ελληνικό κράτος είναι δημιούργημα των αγώνων και των θυσιών και η ελευθερία είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά.
Μαζί με τη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους το ’21 μας άφησε ένα μέγα ιστορικό δίδαγμα: Όταν οι Έλληνες αγωνίζονται ενωμένοι ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Όταν επιτρέψουν στη διχόνοια να εμφιλοχωρήσει, τότε κινδυνεύουν, κινδυνεύουν πολύ. Αυτό το μήνυμα φτάνει, πρέπει να φτάνει, καθαρό ως τις μέρες μας.
Ο κυπριακός Ελληνισμός συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις την Ελληνική Επανάσταση. Εκατοντάδες εθελοντές έσπευσαν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Οι μαρτυρίες του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη και άλλων κορυφαίων αγωνιστών είναι χαρακτηριστικές. Η κοινή μοίρα του Ελληνισμού σφραγίστηκε με κοινούς δεσμούς θυσίας και αίματος. Στην Κύπρο απλώνεται το πνεύμα της ελληνικής εξέγερσης και οι δράσεις για ενίσχυση της επανάστασης παίρνουν διαστάσεις. Οι Οθωμανοί πνίγουν στο αίμα την προσπάθεια. Δεκάδες κληρικοί και λαϊκοί θανατώνονται. Ανάμεσα τους ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο Κιτίου Μελέτιος, ο Πάφου Χρύσανθος και ο Κυρηνείας Λαυρέντιος. Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου ενέπνευσαν τον βάρδο Βασίλη Μιχαηλίδη να γράψει στίχους συγκλονιστικούς που μέχρι σήμερα προκαλούν συγκίνηση και περηφάνια: «Η Ρωμιοσύνη εννά χαθεί όντας ο κόσμος λείψει».
Τιμούμε τη μεγάλη εθνική επέτειο με συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης που μας ανήκει απέναντι στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη με ημικατεχόμενη παρτίδα ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Και η φετεινή επέτειος βρίσκει ξανά τον λαό μας στις επάλξεις για να επιβιώσουμε στη γη που μας γέννησε.
Τριανταεπτά χρόνια μετά και η κατοχή συνεχίζεται. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και όσο περνάει ο καιρός γίνονται δυσκολότερες. Οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και σφετερισμού, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται με συνέπεια για την επίτευξη μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Στόχος είναι η ομοσπονδιακή λύση όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία όλοι επικαλούμαστε, με ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται με συναίσθηση ιστορικής ευθύνης, με δημιουργικές προτάσεις και πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να οδηγήσει σε λύση. Η τουρκική πλευρά όχι μόνο έχει σκληρύνει τη θέση της αλλά αμφισβητεί ακόμη και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ή προσέγγιση απόψεων. Η τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία κορυφώνεται.
΄Οσο, όμως, και να επιδιώκουμε τη λύση, και όντως την επιδιώκουμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή. ΄Οσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με θέληση και αποφασιστικότητα, με συνέπεια και υπευθυνότητα, για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης. Εμείς δεν βολευόμαστε με τη μισή πατρίδα, ούτε με λιγότερο ουρανό.
Αυτές τις κρίσιμες, ίσως και καθοριστικές ώρες, η ενότητα είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης. Γιατί αλίμονο αν είμαστε μικροί και αδύναμοι και διαπραγματευόμαστε διασπασμένοι και αλληλοϋπονομευόμενοι. Ποιά θα είναι στο τέλος η κατάληξη; Δεν είναι η ώρα για τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα. Είναι η ώρα της ευθύνης, της μεθοδικότητας, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας. Μόνο με σοβαρότητα, αξιοπιστία και συγκεκριμένους στόχους θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν τιμούμε τις μεγάλες εθνικές επετείους η εθνική αυτογνωσία επιβάλλεται ως αυτονόητη ευθύνη και ο ιστορικός φρονηματισμός ως συνείδηση της πολυαίωνης διαδρομής του Ελληνισμού.
Σήμερα που τιμούμε τη μεγάλη εθνική επέτειο στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις μήνυμα ενότητας και αγώνα για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας. Στέλνουμε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ξεπεράσουμε την κατοχή και τη διχοτόμηση, να υπερβούμε το παρελθόν, να οικοδομήσουμε όλοι μαζί το μέλλον: μια ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και δίκαιη πατρίδα για όλους τους πολίτες της. Για μας και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.