Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στο 26ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, στη Λευκωσία
17/03/2011Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.
Επιτρέψετέ μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων για τις πολύτιμες υπηρεσίες του και ιδιαίτερα προς τους εφέδρους καταδρομείς. Η συμβολή σας και οι δραστηριότητές σας συνιστούν έναν πάρα πολύ θετικό οιωνό στη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού της εφεδρείας για την άμυνα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.
Το να αναφέρεται κανείς στη σημασία της εφεδρείας για τον τόπο μας είναι όχι μόνο επιβεβλημένη ενέργεια αλλά αποτελεί και το κομβικό σημείο στον όλο μηχανισμό που θωρακίζει την άμυνα του νησιού μας. Πολλές φορές πράγματα αυτονόητα δεν τα λέμε με τη φωνή που θα έπρεπε να τα πούμε. Χωρίς την εφεδρεία κινδυνεύει το όλο σύστημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η άμυνά μας.
Κάθε χρόνος που περνά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τραγικές συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του ζοφερού καλοκαιριού του 1974 κατά της πατρίδας μας, του επάρατου πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.
Αποτίνουμε με απέραντα αισθήματα αγάπης και σεβασμού τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους όσοι με αυτοθυσία και αγάπη γι΄ αυτόν τον τόπο έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας μας. Θα έλεγα ότι η σημαντικότερη ίσως πράξη μνήμης που έχουμε να κάνουμε και που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενσωματώσουμε στην αντίληψή μας όλα αυτά τα στοιχεία των ηρώων μας και να τα κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή, στο δημόσιο μας βίο.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον του τόπου μας. Ο λαός μας από το 1974 και εντεύθεν δίνει σκληρό και συνεχή αγώνα για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί επιτέλους ο τόπος μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Να εξευρεθεί μια λύση δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική. Να τερματιστεί η παράλογη διαίρεση του νησιού μας. Πώς είναι δυνατόν να συζητά κανείς για οποιαδήποτε άλλη επιλογή πέρα από αυτή της επανένωσης;
Γι’ αυτό και διαπραγματευόμαστε με τον απαραίτητο ρεαλισμό στη βάση αρχών που στηρίζονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Στόχος ήταν και παραμένει, μαζί με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Η πολιτική πρέπει να είναι ρεαλιστική. Και για να είναι τέτοια χρειάζεται να υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση των συνθηκών και των δεδομένων και να στηρίζεται σε αυτά. Xρειάζεται να υπάρχει σαφής εικόνα για τα συμφέροντα, τις ανάγκες, τις σκοπιμότητες, τους στόχους και τις προθέσεις των εμπλεκομένων, για να αντιμετωπίζονται τα αρνητικά και να αξιοποιούνται τα θετικά στις προσπάθειες για λύση.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης των εξελίξεων στην περιοχή μας. Όμως, η γεωστρατηγική σημασία την οποία αποκτά η Τουρκία δεν την απενοχοποιεί από το έγκλημα της κατοχής και του εποικισμού και δεν μειώνει ούτε κατά μία τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γνωρίζουμε τι θέλουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας. Εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Το βάρος της απόδειξης της βούλησης για λύση βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό.
Παρά τις δυσκολίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, οι προσπάθειές μας στέλνουν διαρκώς το μήνυμα, τουλάχιστον προς τους αντικειμενικούς αποδέκτες, ότι η πλευρά μας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή της για λύση. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο των δικών μας δυνατοτήτων και κάνουμε ό,τι περνά από τις δικές μας δυνάμεις για επίτευξη λύσης. Αναλαμβάνουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες και συνεχώς εργαζόμαστε για να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και να μην συρόμαστε πίσω από αυτά.
Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, υπάρχουν όμως απαράβατοι όροι και κανόνες. Πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου πως, με θώρακα την εθνική συνοχή και εις πείσμα των εντυπώσεων, από τη δική μας πλευρά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Και κυρίως η νέα γενιά δεν πρέπει να έχει το αίσθημα πως θα γίνει ένα απεγνωσμένο και αβοήθητο θύμα της ιστορίας μας.
Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα αφήσουμε να χαθεί αυτή η γενιά κι ούτε οι επερχόμενες. Αυτό είναι το βασικό μας καθήκον και για τον σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε όλοι μας. Και θα ανταποκριθούμε σε αυτό.
Γι΄ αυτό και το Υπουργείο Άμυνας έθεσε στόχους, και οι προτεραιότητές του ήταν και συνεχίζουν να είναι η αναδιοργάνωση της Δύναμης, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η αντιμετώπιση της φυγοστρατίας και η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, εντούτοις έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο υλοποίησης των στόχων και προτεραιοτήτων, με εξαίρεση τη μείωση της θητείας, στόχος ο οποίος – το τονίζω - δεν έχει εγκαταλειφθεί. Προβλήματα που ταλάνιζαν για δεκάδες χρόνια την Εθνική Φρουρά, διορθώθηκαν και ρυθμίστηκαν πρόνοιες που συνάδουν με τα σημερινά δεδομένα που διέπουν τη Δύναμη.
Είμαστε περήφανοι επειδή τολμήσαμε και καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων η οποία ήταν αντιληπτό από όλους ότι ήταν αναγκαία αλλά μέχρι τώρα δεν είχε ληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια για διόρθωση και βελτίωση της κατάστασης. Ειλικρινά προσβλέπουμε σε χειροπιαστά στοιχεία βελτίωσης και πορείας προς τα εμπρός στον τομέα της άμυνάς μας.
Αγαπητοί έφεδροι καταδρομείς,
Επιθυμώ να σας συγχαρώ ολόψυχα, για μια ακόμη φορά, για το έργο που επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι και εμείς, ως Πολιτεία, αναγνωρίζουμε και βασιζόμαστε στην ουσιαστική σας συμβολή για την άμυνα του τόπου μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 26ου Ετήσιου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου σας και στη χρήσιμη τροφοδότηση απόψεων και προβληματισμού που θα προκύψουν από αυτές για την κοινωνία των πολιτών μας.