Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας με τίτλο «Η θέση της γυναίκας στην κυπριακή οικονομία- Προκλήσεις και προοπτικές», στη Λευκωσία
29/03/2011
Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παραθέσω, με την ευκαιρία της παρουσίασης της έρευνας «Η θέση της γυναίκας στην κυπριακή οικονομία – Προκλήσεις και προοπτικές», μερικές απόψεις για το θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα της έρευνας που θα μας παρουσιάσετε σήμερα, είμαι σίγουρη ότι θα αποτελέσουν μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας όσον αφορά την έμφυλη εικόνα της σημερινής αγοράς εργασίας στην Κύπρο. Τέτοιες έρευνες, με τη σωστή αξιοποίησή τους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών που προωθούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ταγμένο στην προώθηση ίσων ευκαιριών, στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και στην αποτελεσματική εφαρμογή όλων των νόμων που αφορούν την ισότητα. Η εφαρμογή της αρχής της ισότητας και της καταπολέμησης κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας προϋποθέτει τη συνύπαρξη δύο βασικών στοιχείων: ισχυρού θεσμικού πλαισίου κατοχύρωσης των αρχών της ίσης μεταχείρισης και πολιτικών ενσωμάτωσης της αρχής της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.
Η προώθηση της γυναικείας απασχόλησης με τη σωστή αξιοποίηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των γυναικών αποτελεί ισχυρό εργαλείο για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Η αξιοποίηση, δηλαδή, του γυναικείου εργατικού δυναμικού μπορεί να ενισχύσει θετικά την αγορά εργασίας, να διασφαλίσει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και να συμβάλει και στη μείωση της ανεργίας. Για να είναι, ωστόσο, επιτυχής η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τους στην εργασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως γυναικών και εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη και αυστηρότερη προστασία των γυναικών, η οποία προκύπτει κυρίως από το διπλό τους ρόλο ως εργαζόμενων γυναικών και μητέρων ή/και εργαζόμενων γυναικών και φροντιστριών της οικογένειας και των εξαρτώμενών της ατόμων.
Στο Υπουργείο Εργασίας στοχεύουμε στην ανάπτυξη πολιτικών για θεμελίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της συμμετοχής της γυναίκας στην κοινωνία, στην αναγνώριση της συμβολής της στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση και διατήρηση της γυναικείας παρουσίας στη δημόσια σφαίρα. Οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πολιτική μας είναι:
· η δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών για έλεγχο της εφαρμογής των νομοθεσιών,
· η ενημέρωση/πληροφόρηση των γυναικών για τις πρόνοιες των νομοθεσιών,
· η τροποποίηση και βελτίωση των νομοθεσιών με στόχο να καταστούν πιο αποτελεσματικές και να διευρυνθεί το πεδίο προστασίας των γυναικών εκεί και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο,
· η βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης των γυναικών,
· η βελτίωση της αποτελεσματικότητας υφιστάμενων προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας εξαρτημένων μελών με στήριξη από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών και η οικονομική ενίσχυση Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργία νέων προγραμμάτων, και
· η επεξεργασία στρατηγικού σχεδίου για τη συμφιλίωση οικογενειακής, ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά.
Το εγχείρημα για πραγμάτωση της αρχής της ισότητας δεν είναι εύκολο. Η επιτυχία του προϋποθέτει την εκ νέου κατανομή των ευθυνών και ρόλων των δύο φύλων σε μια διαφοροποιημένη εικόνα του κοινωνικού, οικονομικού και επιχειρηματικού τοπίου, όπου το φύλο δεν θα αποτελεί κριτήριο των δυνατοτήτων και ικανοτήτων του ατόμου και των προοπτικών του. Ακριβώς λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν τα θέματα της ισότητας είναι άκρως απαραίτητο να αναπτυχθούν οι αναγκαίες συνεργασίες κοινής δράσης και πολιτικής παρέμβασης από όλες τις συνιστώσες της οικονομίας και της πολιτικής.