Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
24/03/2011
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,
Στις 25 Μαρτίου τιμούμε τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου που ευαγγελίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, γιορτάζεται την ίδια μέρα, μαζί με το ιστορικό μήνυμα της λευτεριάς, για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1821.
Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας, που σήμανε την αναγέννηση του ελληνικού έθνους και την απαλλαγή του από την τουρκική σκλαβιά σηματοδότησε την απαρχή μιας καινούριας πορείας για τους σκλαβωμένους ραγιάδες, που κέρδισαν τη λευτεριά τους ύστερα από μια τιτάνια απελευθερωτική πάλη που κράτησε εφτά σχεδόν χρόνια.
Η ελληνική επανάσταση 1821 σίγουρα δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν το ξέσπασμα ενός λαού βασανισμένου και ταπεινωμένου, που εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τους Έλληνες διαφωτιστές, τους δασκάλους του Γένους, τον Ρήγα, τον Αδαμάντιο Κοραή, τους Φιλικούς κι άλλους φωτισμένους Έλληνες που τους θέρμαιναν την ψυχή, το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα της εποχής και τα μηνύματα της γαλλικής επανάστασης για ελευθερία, ισότητα και αδερφοσύνη.
Σε μια εποχή που η Ιερά Συμμαχία κατέπνιγε στο αίμα κάθε απελευθερωτικό κίνημα, ο ελληνικός λαός άρχιζε την επανάστασή του εκείνο τον Μάρτιο του 1821, ύστερα από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με στόχο την απελευθέρωση και την οικοδόμηση ενός δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Με πρώτους πυρήνες τους εμπειροπόλεμους αρματολούς και κλέφτες, τους οποίους αγκάλιασε στη συνέχεια ολόκληρος ο ελληνικός λαός, υψώθηκε η σημαία της επανάστασης και το μήνυμα του ξεσηκωμού απλώθηκε σταδιακά σ’ όλη τη σκλαβωμένη Ελλάδα. Στην Τριπολιτσά, στην Αλαμάνα, στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο Χάνι της Γραβιάς, στο Μανιάκι, στο Μεσολόγγι, στο Σούλι και τον Ζάλογγο, γράφτηκε η συνέχεια της ελληνικής ιστορίας, με πρωταγωνιστές τους απλούς και ανώνυμους Έλληνες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν με αυτοθυσία για τη λευτεριά της πατρίδας. Ήρωες όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Παπαφλέσσας, η θρυλική Μπουμπουλίνα και πολλοί άλλοι έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας στον τιτάνιο αγώνα για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Ελλάδας.
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,
Τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, δεν αρκεί μόνο απλά να αναφερόμαστε στα γεγονότα, αλλά επιβάλλεται να παίρνουμε και τα σωστά μηνύματα εκείνων των αγώνων και ταυτόχρονα να καταλήγουμε στα ουσιώδη και αναγκαία συμπεράσματα για το δικό μας αγώνα.
Αντλώντας θάρρος και δύναμη από το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821, συνεχίζουμε για την επανένωση της πατρίδα μας. Για να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα με ενότητα, αγωνιστικότητα και πίστη στα δίκαιά μας. Ας αντλήσουμε, επίσης, πίστη από τη δύναμη του πολιτισμού μας, ο οποίος αποτελεί τεκμήριο ότι τα δίκαιά μας μπορούν να είναι πλαίσιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Οι βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη ασφαλιστική δικλίδα για μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει τη μοιρασμένη πατρίδα μας και θα κάνει ξανά τον ήλιο της ειρήνης, της ελπίδας και της δικαιοσύνης να ανατείλει πάνω από το νησί μας και ν’ αγκαλιάσει όλους τους κατοίκους, χωρίς καμιά διάκριση.