28/5/10

Επιτρέψετε μου να σας απευθύνω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριό σας και τις ευχές του για ένα πετυχημένο συνέδριο. Καλωσορίζουμε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών στην Κύπρο και συγχαίρουμε την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για τη διοργάνωση του συνεδρίου στη χώρα μας.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών F.I.E.C., στη Λευκωσία
28/05/2010





Επιτρέψετε μου να σας απευθύνω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριό σας και τις ευχές του για ένα πετυχημένο συνέδριο. Καλωσορίζουμε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών στην Κύπρο και συγχαίρουμε την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για τη διοργάνωση του συνεδρίου στη χώρα μας.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η κρίση που βιώνουμε για σχεδόν δύο χρόνια τώρα έχει αγκαλιάσει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας περιλαμβανομένου και του κατασκευαστικού τομέα. Ιδιαίτερα έντονα έχει επηρεαστεί ο κατασκευαστικός τομέας σε χώρες στις οποίες οι κατασκευές ήταν συνδεδεμένες με την εξωτερική ζήτηση. Μια τέτοια χώρα είναι και η Κύπρος.

Μετά από μια μακρόχρονη περίοδο ανοδικής και, εν πολλοίς, υπέρμετρης ανόδου στον κατασκευαστικό τομέα, η κατασκευαστική βιομηχανία έχει πληγεί τα τελευταία δύο χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Για το 2010 παρατηρήθηκε μείωση στη συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ενώ, παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των ανέργων της τάξης του 46% σε σύγκριση με το 2009, φθάνοντας τους 3.664. Οι αρνητικές επιπτώσεις διακρίνονται τόσο σε ποσοτικό επίπεδο με τη μείωση των εσόδων και των επενδύσεων στον κλάδο όσο και στον ανθρώπινο τομέα με την αύξηση της ανεργίας.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη σημασία του κλάδου στην ευρύτερη προσπάθεια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχει προχωρήσει στην εξαγγελία αναπτυξιακών μέτρων. Για το 2009, έχει επιτευχθεί σύναψη δημόσιων συμβάσεων προϋπολογιζόμενου κόστους €170 εκ. σε σύγκριση με €86 εκ. το 2008. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, έχουν προχωρήσει προσφορές για νέα κατασκευαστικά έργα Δημοσίου και έχουν γίνει ενέργειες επίσπευσης της εγγραφής νέων οικοδομών. Παράλληλα, μελετούνται συμπληρωματικά μέτρα για τα έτη 2010-2011.

Επίσης, λήφθηκαν μια σειρά από μέτρα για απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την εμπλοκή των διαφόρων κυβερνητικών Υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των έργων, αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση της γραφειοκρατίας. Τέτοια μέτρα ήταν οι αποφάσεις για εισαγωγή νέων όρων στα Συμβόλαια Εκτέλεσης που να προνοούν παράλληλη εργασία και διευρυμένα ωράρια καθώς, επίσης, η εισαγωγή του θεσμού ανταμοιβής για την ενωρίτερη συμπλήρωση ενός έργου.

Σημαντικότατο πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου είναι η αδήλωτη και παράνομη εργασία. Έχουμε προχωρήσει στη σύσταση μικτών κλιμακίων επιθεωρητών τα οποία σε καθημερινή βάση βρίσκονται σε κατασκευαστικά έργα σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου αυτού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ποσοστό της αδήλωτης απασχόλησης για εργαζομένους του κλάδου αγγίζει το 24%, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ποσοστό 5,5% παράνομων εργοδοτουμένων.

Πέραν τούτων, έχουμε προχωρήσει στη βελτίωση των συμβολαίων για κατασκευαστικά έργα Δημοσίου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και η καταβολή εισφορών για σκοπούς κοινωνικών ασφαλίσεων.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας, τοπικά και πανευρωπαϊκά, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει με ικανοποίηση να σημειώσουμε ότι δεν έχει χάσει το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και τη διάθεσή του για καινοτομία. Στην περσινή σας διάσκεψη σωστά υποδείξατε ότι η οικοδομική βιομηχανία είναι μέρος της λύσης. Θα συμπληρώσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή και μακροπρόθεσμη έξοδος από την κρίση χωρίς σταθερή ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα. Η φετινή σας διάσκεψη θα ασχοληθεί με ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά των εθνικών και πανευρωπαϊκών πολιτικών και με ιδιαίτερο βάρος στην υπό διαμόρφωση Στρατηγική ΕΕ 2020. Το ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης.

Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση την απόφασή σας να ασχοληθείτε μ΄ αυτό το θέμα ιδιαίτερα γιατί ως κατασκευαστές αναγνωρίζετε ότι η ανάπτυξη και η αειφορία πρέπει να συνυπάρχουν και να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά. Χρειαζόμαστε νέες καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες θα οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού και της ποιότητας της απασχόλησης και, ταυτόχρονα, θα προωθούν την πράσινη οικονομία και την αειφορία. Οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου έχουν να συμβάλουν καθοριστικά σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Είναι πεποίθησή μας ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα επέλθει μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες όλων των συνιστωσών του κατασκευαστικού τομέα σε τοπικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ενθάρρυνση των επενδύσεων στον κλάδο είναι αναγκαία όπως επίσης και τα μέτρα στήριξης. Αναγκαία είναι και η σωστή λειτουργία των εργασιακών κανόνων και προτύπων στον τομέα για ύπαρξη της ισορροπίας στις εργασιακές σχέσεις.

Τέλος, συγχαίρω ακόμη μια φορά την ΟΣΕΟΚ για την πρωτοβουλία να οργανώνει αυτό το συνέδριο και ευελπιστώ ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα του κλάδου.

Εύχομαι στους αντιπροσώπους από το εξωτερικό ευχάριστη και δημιουργική παραμονή στο νησί μας.