Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης, στη Λευκωσία
14/05/2010
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μου να φιλοξενεί στη Λευκωσία την πρώτη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης για το 2010. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού, για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των θεάτρων καλούνται να συζητήσουν και καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με τη θέση του θεάτρου στην κοινωνία της Ευρώπης.
Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου, μιας από τις μεγαλύτερες συνάξεις θεάτρων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.
Θέλω, καταρχάς, να καλωσορίσω στην Κύπρο τους αντιπροσώπους των θεάτρων από το εξωτερικό και να τους ευχηθώ καλή διαμονή στο νησί μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), γιατί έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο να σπάσει τα στεγανά της Κύπρου και του ελληνικού χώρου, αλλά και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση του θεατρικού ορίζοντα και της θεατρικής ανάπτυξης όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η συμπερίληψη του Οργανισμού στα επιλεγμένα μέλη της Συνόδου θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική, εφόσον η Σύνοδος χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γενική Συνέλευση της Συνόδου αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του θεάτρου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης επιδιώκεται η εξεύρεση μηχανισμών για την υλοποίηση των στόχων και των επιδιώξεων της Συνόδου. Η Σύνοδος στοχεύει στην ενθάρρυνση της σύγχρονης θεατρικής γραφής και της πολύγλωσσης θεατρικής δημιουργίας, αλλά και στη στήριξη και την ανάδειξη του ταλέντου των Ευρωπαίων πολιτών, κυρίως των νέων δημιουργών. Στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας διασφαλίζει, ταυτόχρονα, τη διαφορετικότητα της ταυτότητας της κάθε ευρωπαϊκής χώρας.
Είμαι σίγουρος ότι μέσα από το διήμερο των εργασιών της Συνέλευσης θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία του θεάτρου, με απώτερο στόχο πάντα τη διεύρυνση των οριζόντων των καλλιτεχνών και της τέχνης του θεάτρου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αποδίδουμε στο θέατρο μεγάλη σημασία. Για μας το θέατρο κατέχει μια βαρύνουσα θέση στον τομέα του πολιτισμού. Το θέατρο μορφώνει διαπαιδαγωγεί, ψυχαγωγεί και αναδεικνύει αιώνιες αξίες και αρχές. Όλες εκείνες τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή των πολιτών μιας κοινωνίας δημοκρατικής και ελεύθερης. Ο εκχυδαϊσμός της καθημερινής μας ζωής, αλλά και ενέργειες που εκφυλίζουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τείνουν να αποτελούν τον κανόνα. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Οφείλουμε να υψώσουμε αναχώματα σε αυτή την κατρακύλα. Οι τέχνες και ο πολιτισμός αποτελούν το πιο ισχυρό εργαλείο διαπαιδαγώγησης και το πιο ψηλό ανάχωμα σε αυτό τον αγώνα.
Στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός για τον πολιτισμό. Αυτό, όμως, δεν μας ικανοποιεί και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε και την πολιτική βούληση, αλλά και τη διάθεση, παρά την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε υποδομές και θεσμούς που θα δώσουν στον πολιτισμό μας μια νέα δυναμική και ένα νέο πλατύτερο ορίζοντα. Θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στο θέατρο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του ΘΟΚ που προγραμματίζεται να παραδοθούν στο κοινό τον Μάρτιο του 2011. Τους επόμενους λίγους μήνες θα παραδοθεί στο κοινό το Θεατρικό Μουσείο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία του ΘΟΚ και του Δήμου Λεμεσού. Πολύ σύντομα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τη μελέτη που από κοινού έχει ετοιμαστεί από τον ΘΟΚ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τη δημιουργία Δραματικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου που θα ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Στηρίζουμε ιδιαίτερα την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενθάρρυνση της θεατρικής παιδείας. Μέσω του ΘΟΚ εφαρμόζονται προγράμματα για την ανάπτυξη του σχολικού και του ερασιτεχνικού θεάτρου και διοργανώνονται κάθε χρόνο παγκύπριοι διαγωνισμοί θεάτρου με τη συμμετοχή δεκάδων θεατρικών σχημάτων. Επικροτούμε και στηρίζουμε, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και τα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν το θέατρο, καθώς επίσης και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με κρατικά θέατρα της Ευρώπης.
Παράλληλα, στηρίζουμε τα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα με επιχορηγήσεις που στόχο έχουν τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας. Μέσα από την οικονομική βοήθεια εκφράζεται η επαγγελματική και καλλιτεχνική υποστήριξη των ηθοποιών που στελεχώνουν αυτά τα θέατρα.
Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης και εύχομαι καλή επιτυχία.