Επικήδειος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στην κηδεία των λειψάνων του Ιωάννη Χριστοδούλου Ιωάννου, στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, στο Συνοικισμό Μακαρίου Γ, στη Λάρνακα
15/05/2010
Με βαθιά συγκίνηση μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίνουμε φόρο τιμής και το ύστατο χαίρε στον ήρωα Ιωάννη Χριστοδούλου Ιωάννου. Με 36 χρόνια καθυστέρηση κηδεύουμε με τις αρμόζουσες τιμές το 29χρονο παλικάρι του οποίου, μέχρι πρόσφατα, το όνομα περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
Ο Ιωάννης Ιωάννου γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1945 στην Καλογραία και γονείς του ήταν ο Χριστόδουλος και η Δέσποινα Ιωάννου. Μέχρι την τουρκική εισβολή διέμενε στην Καλογραία με τη σύζυγό του Παρασκευή και τα δύο παιδιά τους, Πανίκκο και Χριστίνα και απασχολείτο ως εργάτης οικοδομών στη Λευκωσία.
Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, ο Ιωάννης κατατάσσεται αμέσως ως έφεδρος στο 251 Τ.Π. που είχε την έδρα του στη Γλυκιώτισσα Κερύνειας και βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων κατά των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων. Στις 20 Ιουλίου 1974, ισχυρές τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη στεριά με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού. Την αποβίβαση ακολούθησαν σφοδρότατες μάχες με τους Τούρκους εισβολείς να χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης.
Στις 22 Ιουλίου, διατάχθηκε οπισθοχώρηση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και ανασυγκρότηση στην περιοχή του Σταδίου Γ.Σ. Πράξανδρος. Κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης, μεγάλος αριθμός τουρκικών αρμάτων μάχης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες ανταπέδωσαν τα πύρα. Η στρατιωτική και αριθμητική, όμως, υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων υποχρέωσε τους άνδρες της Εθνικής Φρουράς να απομακρυνθούν ασυντόνιστα από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της άνισης αυτής μάχης της Εθνικής Φρουράς με τις υπέρτερες ορδές των τουρκικών δυνάμεων, χάθηκαν τα ίχνη του Ιωάννου και, έκτοτε, η τύχη του αγνοείτο.
Τα λείψανά του βρέθηκαν το 2007 σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν μετά από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA που διενεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η κηδεία σήμερα του Ιωάννη θέτει τέρμα στην αβεβαιότητα 36 χρόνων για τη γυναίκα και τα παιδιά του, οι οποίοι, επιτέλους, θα μπορέσουν να τιμήσουν τον άνθρωπό τους. Ας είναι η τιμή και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του αγαπημένου τους Γιάννη βάλσαμο στον πόνο και τη στέρηση που βίωσαν.
Η λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής και η έναρξη των εκταφών και του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων, υπήρξαν θετικότατα βήματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και το έργο της Επιτροπής θα πρέπει να συνεχιστεί, μακριά από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί την πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας και είναι ζήτημα, πάνω απ’ όλα, ανθρωπιστικό. Με την ταυτοποίηση των λειψάνων των αγνοουμένων τίθεται ένα τέλος στον αβάστακτο καημό δεκάδων οικογενειών που για δεκαετίες αγνοούσαν την τύχη των προσφιλών τους προσώπων.
Ως Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και καλούμε την Τουρκία να πράξει το ίδιο, αίροντας τα όποια εμπόδια θέτει, κυρίως αναφορικά με τη διεξαγωγή ερευνών της. Βασική μας προτεραιότητα παραμένει το ζήτημα της πλήρους εξακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων, η οποία θα επιτευχθεί μόνο εφόσον καταστεί δυνατή η διευκρίνιση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκαν τα ίχνη τους.
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Οι θυσίες του Ιωάννου και των άλλων ηρώων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δικαιωθούν μόνο με την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος και την επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας. Με μια λύση που θα εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στον τόπο μας, μια λύση κοινά αποδεκτή στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος μας είναι η επίτευξη λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που θα διασφαλίζει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Στις συνομιλίες που επαναρχίζουν μετά από τη διακοπή λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα και την ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται για να συνεχίσουμε από το σημείο που αυτές διακόπηκαν, στη βάση που έχει ήδη συμφωνηθεί. Η προσήλωση και η δέσμευση της δικής μας πλευράς στην αναζήτηση μιας αμοιβαίας, κοινά αποδεκτής λύσης είναι δεδομένη. Αναμένουμε και η άλλη πλευρά να αποδείξει έμπρακτα ότι αναζητά λύση στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και προδιαγραφεί για τη μορφή λύσης.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, απαραίτητη είναι η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές απαιτείται να παράσχουμε την αναγκαία στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι που με ενωμένες τις δυνάμεις να δώσουμε τις δύσκολες μάχες που βρίσκονται μπροστά μας.
Ας δώσουμε, λοιπόν, νόημα στη θυσία του Ιωάννη και ας υποσχεθούμε ότι δεν θα βολευτούμε ποτέ με την κατοχή και τη διαίρεση. Με συνέπεια και προσήλωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση επανενώνοντας τον τόπο μας. Προσδοκούμε σ’ ένα μέλλον όπου όλοι οι κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα.
Αιωνία σου η μνήμη.