26/8/19

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση του Κέντρου Αίματος με τίτλο «Υπάρχει λόγος να είσαι αιμοδότης»

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση του Κέντρου Αίματος με τίτλο «Υπάρχει λόγος να είσαι αιμοδότης»

Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε μια τόσο ξεχωριστή βραδιά όπου τα τιμώμενα πρόσωπα δεν είναι όσοι κατέχουν κάποιο αξίωμα ή είναι αναγνωρίσιμοι από το ευρύ κοινό. Απόψε η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε κάθε μία και κάθε έναν από όλους εσάς, τους εθελοντές αιμοδότες, τους αφανείς θα έλεγα ήρωες του τόπου μας, που απλόχερα χαρίζουν ανθρωπιά και ελπίδα ζωής στους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Κέντρο Αίματος με τη συνεργασία και τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, είναι μεν συμβολική, αλλά μέσα από αυτήν όλοι μας θέλουμε να στείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και απέραντη ευγνωμοσύνη σε όλους ανεξαιρέτως τους εθελοντές αιμοδότες και τα οργανωμένα σύνολα αιμοδοσίας. Ιδιαίτερη αναφορά νομίζω αξίζει στους μαθητές των Τεχνικών Σχολών και των Λυκείων και τους νέους μας που, έχοντας αναπτύξει από τόσο νεαρή ηλικία αλτρουιστική συνείδηση, γίνονται αιμοδότες, επιτρέποντάς μας να είμαστε αισιόδοξοι ότι δημιουργούμε μια γενιά με έντονο το αίσθημα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Η έναρξη της αιμοδοτικής δράσης ενός ατόμου από νεαρή ηλικία είναι ιδιαίτερης σημασίας εάν αναλογιστούμε πως στην Ευρώπη, η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικά αυξητική τάση. Το γεγονός ότι στη χώρα μας οι νέοι γίνονται από νεαρή ηλικία αιμοδότες δημιουργεί μια συνεχή αντικατάσταση των αιμοδοτών που ξεπερνούν τα 66 χρόνια της ηλικίας τους.
Στα θετικά για την πατρίδα μας καταγράφεται και το ποσοστό κάλυψης των αναγκών μας σε αίμα. Πέραν των 60 χιλιάδων μονάδων αίματος προσφέρονται και πέραν των 120 χιλιάδων παραγώγων αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο. Η Κύπρος κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αιμοδοτών σε αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, ενώ έχει πετύχει και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα 62 κράτη παγκόσμια με κάλυψη των αναγκών σε αίμα αποκλειστικά μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Φίλες και φίλοι,
Η κοινωνικότητα, η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο μας και ο αλτρουισμός είναι έννοιες που δίδουν την ουσιαστική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν συνυπάρχουμε απλώς με τους άλλους, αντίθετα συνδεόμαστε με στενούς και κοινούς δεσμούς. Και η ανθρωπιά μας κρίνεται και αξιολογείται και από την προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο.
Για αυτό και το Υπουργείο Υγείας παραμένει αρωγός και έμπρακτος υποστηρικτής όλων των δράσεων που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και την ολοκλήρωση του οράματος για τη λειτουργία ενός πρότυπου παγκύπριου Κέντρου Αίματος. 
Αγαπητοί φίλοι,
Προτού απολαύσουμε την αγαπημένη σε όλους Έλενα Παπαρίζου που μας έκανε σήμερα την τιμή να βρίσκεται μαζί μας, δίνοντας στην εκδήλωση εορταστικό χρώμα, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Τράπεζα Κύπρου, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας, δείχνοντας έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο. Η συνεργασία για την πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων είναι πολύτιμη και με αυτό τον τρόπο συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια μας για προώθηση του θεσμού της αιμοδοσίας.
Θα κλείσω με μια διαπίστωση και ταυτόχρονα προτροπή: Τα παράγωγα αίματος δεν μπορούν να αγοραστούν, να κατασκευαστούν και δεν έχουν υποκατάστατο. Προέρχονται μόνο μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών. Ας ενισχύσουμε την εθελοντική προσφορά και ας αναδείξουμε τη σημασία και την υψηλή αξία του ανθρωπισμού. Ως λαός γαλουχημένος με την αρετή του ανθρωπισμού, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πάσχοντες συνανθρώπους μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να χαρίζουμε ελπίδα και ζωή.
Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.