19/10/18

Παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη

Παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη στη συζήτηση της 3η Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, εκπροσώπησε την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, την Κυπριακή Δημοκρατία στη γενική συζήτηση της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα: «Προστασία και Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στην παρέμβαση του ο κ. Κορνηλίου, υπενθύμισε ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κύπρου από την Τουρκία, εξακολουθούν να παραβιάζονται μέχρι σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.
Υπογράμμισε ότι το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων συνεχίζει να είναι εκτοπισμένο στην ίδια του την πατρίδα και εξακολουθεί να στερείται το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης. Επιπλέον, στερείται του δικαιώματος να απολαμβάνει τα σπίτια και τις περιουσίες του και γίνεται μάρτυρας της παράνομης εκμετάλλευσης και χρήσης τους από την Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συστηματικά εποικίζει τα κατεχόμενα εδάφη, επιδιώκοντας τη δημογραφική αλλαγή, παραβιάζοντας κατάφωρα τις Συνθήκες της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο. Η μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της διακριτής μεταχείρισης βάση της εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας.
Αναφερόμενος στο μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κάλεσε και πάλι την Τουρκία να επιτρέψει την απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές καθώς και στα αρχεία της.
«Η σκόπιμη καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεχίζεται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου από το 1974, καθώς και η συνεχιζόμενη λεηλασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών της» είπε ο κ. Κορνηλίου.
Ανέφερε επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να παρακακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινή τους ζωή οι Κύπριοι πολίτες που ζουν κάτω από την τουρκική στρατιωτική κατοχή. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών αξιών, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καταληκτικά, ο κ. Κορνηλίου υπογράμμισε την πλήρη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των θεμελιωδών ελευθεριών για το σύνολο του Κυπριακού λαού, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας.