10/7/18

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών κας. Βασιλικής Αναστασιάδου στην εκδήλωση της Hermes Airports

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών κας. Βασιλικής Αναστασιάδου στην εκδήλωση της Hermes Airports
Ltd για την εγκατάσταση και λειτουργία των Διαδραστικών Περιπτέρων Αυτόματου Διαβατηριακού Ελέγχου στα διεθνή Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
Είναι με μεγάλη χαρά που έχω αποδεχτεί την πρόσκληση της Hermes Airports Ltd για να εγκαινιάσουμε σήμερα τα νέα Διαδραστικά Περίπτερα Αυτόματου Διαβατηριακού Ελέγχου (Border Express Kiosks), στον Αερολιμένα Λάρνακας, γεγονός το οποίο αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επιβάτες των αερολιμένων μας.
Η δοκιμαστική χρήση των Περιπτέρων αυτών στον Αερολιμένα Πάφου τον χρόνο που μας πέρασε, έχει αποδείξει πως η λειτουργία τους και στους δυο αερολιμένες θα συμβάλει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης στους αερολιμένες και θα επιταχύνει τη ροή των επιβατών στα τερματικά. Την ίδια ώρα, θα στηρίζουν και θα μειώνουν τον φόρτο εργασίας των αρμόδιων λειτουργών του Κέντρου  Ελέγχου Διαβατηρίων. Έχοντας υπόψη ότι και οι δυο αερολιμένες είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν πέραν των 10 εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, αυτή η νέα υπηρεσία θα συνεισφέρει σημαντικά στη διαχείριση της επιβατικής κίνησης.
Συνολικά, έχουν τεθεί σε λειτουργία 74 διαδραστικά περίπτερα διαβατηριακού ελέγχου και στα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου. Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν εγκατασταθεί 44 συστήματα, εκ των οποίων τα 18 βρίσκονται στις αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα 26 στις αφίξεις. Στο Αεροδρόμιο Πάφου, έχουν εγκατασταθεί 30 συστήματα, εκ των οποίων τα 14 βρίσκονται στις αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα 16 στις αφίξεις.
 Φίλες και φίλοι,
Η Συμφωνία Παραχώρησης του 2006,μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εταιρείας Hermes Airports Ltd, με βάση την οποία η Hermes ανέλαβε την ανάπτυξη, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για περίοδο 25 χρόνων, συνιστά μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία και η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει εκ νέου την επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εκτός των αναβαθμισμένων υποδομών των δυο αερολιμένων, έχει επίσης σημειωθεί αύξηση της επιβατικής κίνησης από το 2006, παρόλη την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.
Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ την Hermes Airports Ltd τόσο για την τεχνογνωσία που έχει φέρει στους Κυπριακούς αερολιμένες, όσο και τις συνεχείς προσπάθειες της για την αύξηση της αεροπορικής κίνησης και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες καθώς στόχος της είναι, να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα για σκοπούς ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, η οποία να έχει άμεση επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όσο αφορά τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, η κυβέρνηση έχει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, εφαρμόσει την Πολιτική των Ανοικτών Αιθέρων με τρίτες χώρες και έχει υπογράψει Αεροπορικές Συμφωνίες με αρκετές χώρες, οι οποίες αναιρούν τους αναχρονιστικούς περιορισμούς στη λειτουργία των αεροπορικών υπηρεσιών.
Σε συνεργασία με την Hermes Airports Ltd και τον ΚΟΤ, η κυβέρνηση έχει επίσης υιοθετήσει διάφορα σχέδια κινήτρων για αερομεταφορείς, τα οποία έχουν βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβατική κίνηση καθώς και τον αριθμό των αερομεταφορέων που λειτουργούν από την Κύπρο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και να σας διαβεβαιώσω πως θα έχετε πάντοτε την στήριξη του Υπουργείου μας στις προσπάθειες σας, τόσο για την αύξηση της επιβατικής κίνησης στους αερολιμένες μας, όσο και για την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.