23/2/18

Επιστολή Γ. Λιλλήκα προς τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Επιστολή Γ. Λιλλήκα προς τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε σήμερα στους ομολόγους του στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάβημα το οποίο αφορά στις τρέχουσες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε, ανάμεσα σ’ άλλα, ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας αποτελούν κατάφορες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, αλλά και δυσχεραίνουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την ίδια την ΕΕ, καθώς και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα και επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τους ομολόγους του να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να τερματιστούν οι παράνομες και προκλητικές αυτές δραστηριότητές της.
-------------------