6/4/17

Δήλωση Υπουργού Ενέργειας στην τελετή υπογραφής Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 6 και 8

Δήλωση Υπουργού Ενέργειας στην τελετή υπογραφής Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 6 και 8





Με τις σημερινές υπογραφές των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής, καθώς και των Χορηγήσεων Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για τα Τεμάχια 6 και 8 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ολοκληρώνεται πλέον και επίσημα ο 3ος Γύρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, συνεχίζει ουσιαστικά, με αμείωτη ένταση, να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιού της πλούτου.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, καλωσορίζουμε στην Κύπρο τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Eni για τη Νότιο Ευρώπη κ. Carlo Vito Russo, την Αντιπρόεδρο Ερευνών της Total S.A. για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική κα Eleanor Rowley, καθώς και όλους τους συνεργάτες τους.

Μετά τη χθεσινή υπογραφή του Συμβολαίου για το Τεμάχιο 10, υπογράψαμε σήμερα δύο νέα Συμβόλαια με γνώριμούς μας εταίρους. H συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις προοπτικές των υδρογονανθρακικών μας πόρων. Διευκρινίζω ότι η κοινοπραξία των Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V. αδειοδοτείται για το Τεμάχιο 6, ενώ η Eni Cyprus Limited για το Τεμάχιο 8.

Πρόκειται, ασφαλώς, για δύο εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και εμπειρία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες υποβάλλοντας φιλόδοξες τεχνοοικονομικά προσφορές στο πλαίσιο του 3ου Γύρου, επέλεξαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην ΑΟΖ μας και, κατ’ επέκταση, στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα των ερευνητικών τους προγραμμάτων, το γεγονός ότι ενώνουν δυνάμεις στο Τεμάχιο 6, κάτι που υπενθυμίζω ότι έπραξαν πρόσφατα και στο αδειοδοτημένο Τεμάχιο 11.

Στο σημείο αυτό, και καθώς ολοκληρώνεται σήμερα το κεφάλαιο του 3ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων, θα ήθελα να μου επιτραπεί να ευχαριστήσω για την αφοσίωση και τη σκληρή τους δουλειά, τους συναδέλφους μου Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, τα μέλη της Διαπραγματευτικής μας Ομάδας, της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς και τους λειτουργούς στο Υπουργείο Ενέργειας που χειρίζονται τα θέματα υδρογονανθράκων. Όλοι μας, θεωρώ, καταβάλαμε μια τεράστια προσπάθεια που διήρκησε πέραν του ενός έτους και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Κλείνω, τέλος, ευχαριστώντας θερμά τους εκπροσώπους των εταιρειών ENI και Total για την πολύ παραγωγική συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία και, φυσικά, για τη σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης τους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως και κατά τις χθεσινές υπογραφές, σημειώνω ότι επιλέξαμε να δώσουμε στην κάθε εταιρεία, ως αναμνηστικό δώρο, ένα χάλκινο ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας.

Πρόκειται για ένα αντικείμενο το οποίο, δεδομένου και του κοινού μας στόχου για γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, κουβαλά μαζί του πολλούς συμβολισμούς. Το αρχαίο Καράβι της Κερ