13/9/16

Δηλώσεις Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης

Δηλώσεις Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Μετά τη σύσκεψη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύσκεψη διεξήχθη σε ένα εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις «με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών επί των ακολούθων θεμάτων:

Την προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας, την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Υφυπουργείων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα μας και τη συμμετοχή της στους θεσμούς της ΕΕ.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, εποικοδομητικό, ήταν ομόθυμη η θέληση Κυβέρνησης και αρχηγών των κομμάτων να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και εντός Βουλής, αλλά συνεχίστηκε και σήμερα στη σύσκεψη, ώστε να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι».

Ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις Δημοτικές Εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκείνο που φαίνεται ότι είναι κοινός στόχος και θέληση όλων είναι να συμφωνηθούν οι αλλαγές και η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν από τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές».

Ερωτηθείς είπε ότι έχει γίνει συζήτηση για τα οκτώ νομοσχέδια που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «τα οποία είναι στο στάδιο των προσχεδίων, και έχει συμφωνηθεί ότι επ’ αυτού ξεκινά άμεσα διάλογος με τα κόμματα, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους και αυτές, αφού συμφωνηθούν, να ενσωματωθούν στα προσχέδια νομοσχεδίων ώστε να σταλούν για νομοθετική επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια να προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση».

Σε ερώτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «και σε αυτό το θέμα, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί, τα κόμματα δηλώνουν έτοιμα να συζητήσουν και να συνεχίσουν τον διάλογο στη Βουλή και μαζί με την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό που όλοι επιδιώκουμε: τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στο νέο περιβάλλον πλέον και τις νέες εποχές που ζούμε».

Ερωτηθείς είπε ότι υπάρχουν και ιδεολογικές και επί μέρους διαφορές, αλλά «αυτό που είναι παρά πολύ σημαντικό είναι η διάθεση όλων να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων ή της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πλειοψηφίας, ώστε να υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις που όλοι κατανοούν ότι είναι αναγκαίες πλέον, και μετά τα όσα περάσαμε λόγω οικονομικής κρίσης είναι αναγκαίες πλέον για να μπορεί το κράτος μας να μην ξαναπεράσει αυτά που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια.

Έτσι και αλλιώς έχουμε κάποιες νομοθεσίες που είναι από το 1960, που δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή που ζούμε και στην ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Υπάρχουν διαφορές, θα προσπαθήσουν όλοι στη Βουλή αν είναι δυνατόν να συγκεραστούν ή να υπερπηδηθούν και να βρεθούν κοινές συνισταμένες, αλλά την ίδια ώρα με το βλέμμα στη διαμόρφωση πλειοψηφιών.

Εκείνο που κρατάμε και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικό, ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτηση και από όλους εκφράστηκε η θέληση να συνεχιστεί ο διάλογος μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συναίνεσης που απαιτούν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα συγκαλέσει εκ νέου μια παρόμοια σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει πως όταν και εφόσον χρειάζεται να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα για το καλό του τόπου το πράττει και δεν θα διστάσει εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε θέμα και πάλι να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων».
---------------------------