24/6/16

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΛΕΑΣ

ΑΠΑΙΤΕΤΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ
Η Κύπρος δέχθηκε στα άγια χώματα της τους ήρωες δασοπυροσβέστες Μάριο Αριστοτέλους και  Ανδρέα Σοφοκλέους, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τον σεβασμό μας  προς τις οικογένειες των νεκρών.
Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας σε όλο το εντεταλμένο προσωπικό και τους εθελοντές, οι οποίοι με αυταπάρνηση κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Πιστεύουμε ότι έφθασε η ώρα για την διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής και την απόδοση ευθυνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί προϊστάμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αναμένουμε διερεύνηση των καταγγελιών για την ενδεχομένως εγκληματική αμέλεια της υποστελέχωσης του Τμήματος  Δασών με την κατάργηση δεκάδων θέσεων δασικών λειτουργών και συντηρητών δασών τα τελευταία χρόνια, στο βωμό των περικοπών. Αναμένουμε εξηγήσεις για τις καταγγελίες ότι οι δασικοί υπάλληλοι δεν εργάζονται υπερωρίες από το 2013 διότι δεν αποζημιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι εκτός ωρών εργασίας του δημοσίου, οι δασικοί σταθμοί στελεχώνονται από υπαλλήλους που δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι φωτιά που ξέσπασε στην Ευρύχου, δεν αντιμετωπίστηκε από τον επιτόπιο πυροσβεστικό σταθμό αλλά από τον σταθμό Λακατάμειας.
Πρέπει ωσαύτως να διερευνηθούν οι πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός οχημάτων του Τμήματος Δασών είναι πεπαλαιωμένο και με δυσκολία κινούνται.
Αναμένουμε εξηγήσεις για τις επιλογές της Κυβέρνησης να αποδεκατίσει τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας του κράτους με τεράστιο κόστος για τον πληθυσμό, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή και με μια τεράστια οικολογική καταστροφή, η οποία δεν πρόκειται να αποκατασταθεί ποτέ.  Το  κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών είναι πολλαπλάσιο των περικοπών που επιβλήθηκαν, και το δάσος θα χρειαστεί δεκάδες χρόνια για να επανέλθει.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην πλήρωση των κενών θέσεων του Τμήματος Δασών ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους και να επιλύσει τα όποια σχετικά ζητήματα οικονομικής φύσεως που θέτουν σε κίνδυνο την  Ασφάλεια των πολιτών της.
Επιπλέον πρέπει να διερευνηθεί το γεγονός της απουσία αντιπυρικών ζωνών στο πανέμορφο δάσος της Σολιάς αλλά και σε άλλα κρατικά δάση και η μη συντήρηση τουλάχιστον των υφισταμένων δασικών δρόμων. Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για την απουσία πυροσβεστικών κρουνών η κατασκευή των οποίων αποφασίστηκε τουλάχιστον προ δεκαπενταετίας.
Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών ήταν σαφέστατα ελλιπής, η δε έλλειψη υποδομών προφανής.
Ακόμη και στον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών φάνηκε κενό και αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη η δήλωση του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ακκιντζί, ότι κανένα πρόβλημα συντονισμού δεν υπήρξε. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος δεν έχει  ακόμη στα χέρια του έκθεση αξιολόγησης  των συμβάντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους. 
Η Αλληλεγγύη τονίζει ότι αυτά τα τραγικά συμβάντα αποτελούν ευκαιρία για την κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τα Σχέδια Δράσεως που έχει καταρτίσει για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αυτής της φύσεως, με σκληρή διάθεση αυτοκριτικής και παραδοχή λαθών για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.
Την καλούμε δε να στηρίξει την προ 7ετίας υποβληθείσα πρόταση της Ελένης Θεοχάρους, και την οποία έθεσε ξανά την περασμένη Δευτέρα ενώπιον των Ευρωπαϊκών Θεσμών, για τη μελέτη και δημιουργία μιας Πυροσβεστικής Δύναμης Άμεσης Δράσης, για να καλύψει κυρίως τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού  νότου που υφίστανται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τη λαίλαπα των πυρκαγιών. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ