12/4/16

Θεοχάρους: Ζητά έρευνα από την ΕΕ για πιθανές ευθύνες Ευρωπαίων αξιωματούχων

Θεοχάρους: Ζητά έρευνα από την ΕΕ
για πιθανές ευθύνες Ευρωπαίων αξιωματούχων
για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου

Έρευνα  από την ΕΕ σχετικά με την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα - ELA - προς τις Κεντρικές Τράπεζες ζητά η ευρωβουλευτής Αλληλεγγύης και της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ελένη Θεοχάρους.

Στόχος της έρευνας είναι όπως διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι ευθύνες από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Διότι,  όπως υποστηρίζει η κ. Θεοχάρους, ο λαός που πληρώνει βαρύ τίμημα  θέλει να γνωρίζει τι συνέβη πίσω από την πλάτη του.
  
Συγκεκριμένα η  κ. Θεοχάρους με ερώτησή της προς τους θεσμούς της ΕΕ τονίζει ότι «Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε σε έρευνα και εκπόνησε σχετική απόρρητη έκθεση που αφορά στη  διοχέτευση χρημάτων μέσω ELA σε κυπριακές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής. Σκοπός της έρευνας, όπως διευκρινίζει, είναι  να διαφανεί ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε καταστροφή και στο μνημόνιο, καθώς και αν υπάρχουν πέραν  των πολιτικών, και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζουν».

«Λογικό δεν θα ήταν - ερωτά η κ. Θεοχάρους - να διενεργηθεί ανάλογη έρευνα  από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βάσει των όσων προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσει ο Κυπριακός λαός, ο οποίος έχει πληρώσει και πληρώνει ακριβά το τίμημα, τι πήγε στραβά και αν, εκτός των Κυπρίων, έχουν ευθύνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Δεν θα ήταν μια τέτοια κίνηση ενδεδειγμένη στο πλαίσιο της δημοκρατικότητας και της διαφάνειας της ΕΕ»;