23/4/16

Μήνυμα Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς το Προέδρο του Κόμματος «Σίν Φέιν» Ιρλανδίας

Μήνυμα Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς το Προέδρο του Κόμματος «Σίν Φέιν» Ιρλανδίας


Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα μήνυμα προς το Προέδρο του Κόμματος «Σίν Φέιν» Ιρλανδίας με την ευκαιρία του ετήσιου Συνεδρίου του Κόμματος, όπως και για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Πασχαλινής Εξέγερσης του Ιρλανδικού λαού το 1916 ενάντια των Βρετανών αποικιστών.
Παρατίθεται στη συνέχεια εκτενές απόσπασμα από το μήνυμα.
«Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και των χιλιάδων στελεχών και μελών του Κόμματος μας, απευθύνω ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στο Ετήσιο Συνέδριο του Σιν Φέιν με την ευχή να αποτελέσει ορόσημο στην περαιτέρω ενδυνάμωση του Κόμματος και των αγώνων σας.

Το Συνέδριο σας συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Πασχαλινή Εξέγερση του 1916 - μια ένδοξη σελίδα στη μακρά ιστορία των αγώνων του ιρλανδικού λαού για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία. Αυτό το βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός άνοιξε το δρόμο για το τέλος της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας στη χώρα σας. Παράλληλα, συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στο σημερινό αγώνα για την επανένωση της Ιρλανδίας, εμπνέοντας νέες γενιές για να δικαιώσουν τις προσπάθειες και θυσίες πολλών χρόνων.

Το ΑΚΕΛ στέκεται αλληλέγγυο στους πολλαπλούς αγώνες του Σιν Φέιν και υποστηρίζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία για επανένωση της Ιρλανδίας, παρά τις απόπειρες από διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις να εμποδίσουν και να εκτροχιάσουν την όλη διαδικασία. Ο ρόλος του Σιν Φέιν συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστικός ενώ η καθοδήγηση και οι θαρραλέες πρωτοβουλίες του είναι καταλυτικές για την υπερπήδηση των εμποδίων και δυσκολιών, ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία μπροστά.

Το ΑΚΕΛ παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες καμπάνιες και αγώνες σας σε πολλά μέτωπα: ενάντια στις επιθέσεις κατά των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς επίσης και τις προσπάθειες σας για την σφυρηλάτηση ενός μαζικού κινήματος και μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πορείας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τους αγώνες σας για την καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, όπως και για την καλλιέργεια και εμπέδωση μιας κουλτούρας ανοχής, συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και συνοχής.

Είναι γνωστό ότι η Ιρλανδία και η Κύπρος είχαν παρόμοιες ιστορικές εμπειρίες από την πολιτική του βρετανικού ιμπεριαλισμού να υποδαυλίζει διενέξεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό των χωρών που είχε υπό την κυριαρχία του, μέσα από την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Μπορεί το σημερινό στάδιο και η μορφή των αγώνων των λαών μας να είναι διαφορετικοί, όμως και οι δύο μας μοιραζόμαστε το όραμα μια ελεύθερης, ανεξάρτητης και επανενωμένης πατρίδας με το λαό να είναι ο πραγματικός και μοναδικός αφέντης της μοίρας του.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και σταθερή αλληλεγγύη του Σιν Φέιν στον αγώνα της Κύπρου και του ΑΚΕΛ για να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία,. για να επανενωθεί το νησί και ο λαός μας με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος,. για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων. και για να αποστρατιωτικοποιηθεί η πατρίδα μας με τελικό στόχο τη διάλυση και αποχώρηση και των βρετανικών βάσεων και εγκαταστάσεων από το νησί μας.

Παράλληλα, ΑΚΕΛ και Σιν Φέιν αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τις συνέπειες των Μνημονίων, τις πολιτικές λιτότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Πρόκειται για ένα αγώνα που διεξάγουμε μαζί και από το μετερίζι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κόντρα στις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν την ελίτ, τα κατεστημένα και τη συντήρηση.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεργασία και την κοινή δράση που αναπτύσσουν το ΑΚΕΛ και τα Σιν Φέιν, ιδιαίτερα μέσα στις γραμμές της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειο Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε διμερές επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά, θα επιδιωχθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων προς όφελος των λαών και των χωρών μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε το ετήσιο Συνέδριο του Σιν Φέιν και απευθύνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους τους Ιρλανδούς που αγωνίζονται για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.»


22/04/2016