10/2/16

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
Επικίνδυνη εξέλιξη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό


Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και της Γερμανίας για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη. Τα νέα μέτρα και μηχανισμοί που προωθούν ΕΕ-ΝΑΤΟ δημιουργούν προφανείς κινδύνους για την κρατική κυριαρχία των χωρών-μελών τους. Την ίδια ώρα, η ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και η στρατιωτικοποίηση της προσφυγικής κρίσης προοιωνίζει περισσότερες θαλάσσιες τραγωδίες στο Αιγαίο και σε όλη τη Μεσόγειο. H εμπλοκή του ΝΑΤΟ έρχεται να προστεθεί στην προωθούμενη από την ΕΕ δημιουργία συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής που θα δρα ακόμη και χωρίς την έγκριση των κρατών-μελών.

Ποιος άραγε μπορεί να εμπιστευτεί το συνδικάτο του πολέμου που λέγεται ΝΑΤΟ να ασχοληθεί με τους πρόσφυγες και τους άμαχους; Πού θα καταλήξουν οι άμαχοι πρόσφυγες της Συρίας όταν η πατρίδα τους παραμένει βυθισμένη στο αίμα; Πώς θα αποτραπεί η καταφυγή των προσφύγων στα κυκλώματα διακινητών, όταν η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει νόμιμες και ασφαλείς οδούς για να ζητούν άσυλο οι πρόσφυγες; Μέχρι πότε η ΕΕ θα παζαρεύει με την Τουρκία, τις ζωές, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεφεύγουν από τη μανία του πολέμου;

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι οριστική λύση στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό του αιματηρού εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον Νατοικές χώρες και σύμμαχοι τους στην περιοχή, διακόψουν οριστικά κάθε είδους χρηματοδότηση, εξοπλισμό και εμπόριο με το Ισλαμικό Κράτος και σταματήσουν να υπονομεύουν τις δυνάμεις που το πολεμούν επί του εδάφους.


10/02/2016