27/2/16

«Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο τοίχο»

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριάδη σε εκδήλωση των ΟΣΕΛ και ΣΥΚΕΣΟ με τίτλο «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο τοίχο»
Θα ήθελα καταρχάς να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ), καθώς και του Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης της Οικογένειας, για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, η οποία στοχεύει να αναδείξει την ασφαλή διακίνηση με το λεωφορείο διά μέσου της παραστατικής τέχνης των γκράφιτι. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στα παιδιά, τα οποία, με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, θα διακοσμήσουν με ωραίες ζωγραφιές την αίθουσα αναμονής των επιβατών του σταθμού στο Κρυονέρι και, ταυτόχρονα, θα μεταδώσουν στους επιβάτες ισχυρά μηνύματα για την ασφαλή διακίνηση με τα Μέσα Συγκοινωνίας, και ειδικότερα με τα λεωφορεία.

Τα Μέσα Συγκοινωνίας σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και μάς είναι πλέον απαραίτητα στην καθημερινή μας ζωή. Η ασφάλειά μας, και κατ’ επέκταση η ζωή μας, είναι φανερό ότι κρίνεται από τη σωστή χρήση των μέσων αυτών, αλλά και από τη δική μας συμπεριφορά μας στον δρόμο.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από το Υπουργείο, την Αστυνομία και τα σχολεία μας για την καλλιέργεια της οδηγικής συνείδησης, τα καθημερινά δυστυχήματα στους δρόμους αποδεικνύουν ότι ως οδηγοί αγνοούμε, ηθελημένα ή και μη, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), προβαίνοντας σε επιπόλαιες παραβάσεις, οι οποίες αποτελούν πηγή κινδύνου για τον καθένα μας. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στη μη τήρηση της υποχρέωσης για τη χρήση της ζώνης ασφάλειας και του κράνους, την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και την απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση λόγω χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Στην Κύπρο, το πρόβλημα της απώλειας ανθρώπινων ζωών από τις τροχαίες συγκρούσεις αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα. Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα τρία τελευταία χρόνια 2013-2015, έχουν χάσει τη ζωή τους 146 συνάνθρωποί μας από τις τροχαίες συγκρούσεις, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άτομα νεαρής ηλικίας. Οι καταθλιπτικοί αυτοί αριθμοί καθιστούν σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι το κλειδί της ασφάλειας μας βρίσκεται στα χεριά μας.

Σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, και σκεπτόμενοι την ανεκτίμητη αξία της ανθρώπινης ζωής, θα πρέπει όλοι μας να συμπεριφερόμαστε με περισσότερη υπευθυνότητα στους δρόμους.

Το λεωφορείο, αγαπητοί φίλοι, αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή και οικονομικά μέσα μεταφοράς. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με τις εταιρείες των λεωφορείων, διασφαλίζει τη συστηματική εφαρμογή των συνθηκών ασφάλειας στα λεωφορεία, η οποία καλύπτει όλα τα στάδια της ασφαλής διακίνησης: Από την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιητικών του οχήματος, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, μέχρι την εκπαίδευση των οδηγών του λεωφορείου, καθώς και των επιβατών, σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς.

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών με την εφαρμογή, σε πρώτο στάδιο, της βελτιστοποίησης των διαδρομών και της βελτίωσης των υποδομών όπως οι στάσεις λεωφορείων, τα στέγαστρα, οι σταθμοί, και η υιοθέτηση των έξυπνων συστημάτων τεχνολογίας στα λεωφορεία. Ευελπιστώ ότι, με την ολοκλήρωση της εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων, θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της παρεχόμενης υπηρεσίας στο ευρύ κοινό και θα αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν το λεωφορείο.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να επικροτήσω το γεγονός ότι, ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία ως μέσο για τη καθημερινή τους διακίνηση.

Θα ήθελα λοιπόν, να προτρέψω τον καθένα μας να υιοθετήσει μία θετική στάση απέναντι στη χρήση των λεωφορείων στην καθημερινή του ζωή.