28/1/16

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση
 για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου
για την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα


Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή παρουσίαση των τριών πρώτων φάσεων του ερευνητικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική, και συγχαίρω θερμά τους επιστήμονες που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το σοβαρό αυτό έργο.

Η διάσωση και αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής γλώσσας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποχρέωση που ανελήφθη με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες.  Στη βάση αυτής της συμβατικής υποχρέωσης είναι που έγιναν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και συστάθηκε η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία, με την υποβολή και την έγκριση σχεδίου δράσης, έδωσε τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο για την πραγματοποίηση του έργου.

Η Μαρωνιτική γλώσσα δεν αποτελεί διάλεκτο άλλης γλώσσας. Είναι ξεχωριστή γλώσσα, μέρος και αυτή του πολιτισμού μας που οφείλουμε δίχως άλλο να διαφυλάξουμε. Σχετικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή του Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η   Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική ομιλείται από τον καιρό της άφιξης των πρώτων Μαρωνιτών στην Κύπρο, τον όγδοο αιώνα, και από τότε έχει συνεχή παρουσία. Κατά συνέπεια, προστίθεται, «αφού η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική παραδοσιακά ομιλείται στην Κύπρο και δεν αποτελεί διάλεκτο ουδεμίας από τις επίσημες γλώσσες της Κύπρου, θα πρέπει να θεωρηθεί γλώσσα η οποία εμπίπτει στην κατηγορία των περιφερειακών ή μειονοτικών   γλωσσών εντός της έννοιας του Χάρτη».

  Είμαι βέβαιος ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας θα αξιοποιηθεί πλήρως το έργο των επιστημόνων, ώστε όχι μόνο να μην χαθεί η γλώσσα των Μαρωνιτών, αλλά να αναβιώσει ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας και της ιστορίας των Μαρωνιτών που είναι μέρος της ιστορίας όλων μας.

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζουν την εκτίμηση και συμπαράστασή τους προς την Μαρωνιτική Κοινότητα σε κάθε ευκαιρία. Έκφραση αυτής της στήριξης είναι και η επανασύσταση του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας με ειδική ευθύνη για τις θρησκευτικές ομάδες, ώστε στην πράξη να υπάρχει ίση μεταχείριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για να υπάρχει ένας χρήσιμος και πάντα ωφέλιμος δίαυλος επικοινωνίας με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργούμε για την προβολή και την ανάδειξη της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε θρησκευτικής ομάδας. Πέραν από την καταγραφή της Μαρωνιτικής Αραβικής, σε συνεργασία με τον Εκπρόσωπο της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Αρχιεπίσκοπο επίσης των Μαρωνιτών και άλλους παράγοντες, μεριμνούμε, στο πλαίσιο του προγράμματος του UNDP , για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των εκκλησιών και ιστορικών μνημείων που βρίσκονται τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές. Σχετικά, άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Μια άλλη βασική παράμετρος της μέριμνας της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των σχολείων όπου φοιτούν παιδιά Μαρωνιτών, γνωρίζοντας πως η παρεχόμενη παιδεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνοχή και διατήρηση της ιδιαίτερης κουλτούρας της κάθε θρησκευτικής ομάδας.

Βέβαια, το Κυπριακό με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής από την οποία συνεχίζουμε να υποφέρουμε όλοι, άφησε ιδιαίτερες πληγές και στη Μαρωνιτική κοινότητα. Οι λιγοστοί εγκλωβισμένοι στα Μαρωνίτικα χωριά συνεχίζουν να στερούνται βασικών ελευθεριών. Το επισημαίνει με ψήφισμα του στις 10 Φεβρουαρίου 2010 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Καταβάλλουμε προσπάθεια για αξιοποίηση του ψηφίσματος αυτού στο μέγιστο βαθμό.

Και αυτό, ενώ η μέριμνα για τους εγκλωβισμένους στα συγκεκριμένα χωριά είναι συνεχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση ανανεωμένου σχεδίου επανεγκατάστασης νέων οικογενειών με κίνητρα και έργα υποδομής. Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα εφικτό και υλοποιήσιμο σχέδιο το οποίο είναι και εθνικά επιβεβλημένο για την επιβίωση των εγκλωβισμένων.  

Αλλά, πλήρους ελευθερίας και αξιοπρεπούς και ανθρώπινης καθ’ όλα διαβίωσης, οι Μαρωνίτες θα τύχουν, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός μας, μόνο με την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος. Αμετάθετος στόχος μας είναι η διασφάλιση   των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, με τερματισμό της   κατοχής και του εποικισμού και τη μετατροπή της Κύπρου σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας.

Συμβιώνουμε αρμονικά και φιλικά με τους Μαρωνίτες όλα αυτά τα χρόνια και υποφέρουμε το ίδιο από την κατοχή και τις συνέπειες της. Ο στόχος για επανένωση της πατρίδας μας είναι κοινός, γι’ αυτό και προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε μαζί. Είναι ένας στόχος στον οποίο προσβλέπουμε με πίστη στα δίκαια μας, αλλά και στις δυνατότητες που έχουμε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή κοινής δημιουργίας και προόδου. Η Κύπρος μπορεί σίγουρα να μας αγκαλιάσει με την ίδια θέρμη όλους.