14/1/16

Συνάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με οργανώσεις ομογενών των ΗΠΑ

Συνάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με οργανώσεις ομογενών των ΗΠΑ

 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, είχε σήμερα συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από αξιωματούχους των Οργανώσεων ομογενών των ΗΠΑ, Αμερικανοελληνική Μορφωτική Προοδευτική Οργάνωση (AHEPA) και Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), καθώς και της Aμερικανοεβραϊκής Οργάνωσης B’Nai B’rith και του Συμβουλίου Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations). Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο 13 και 14 Ιανουαρίου . Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Ανώτατος Πρόεδρος της Οργάνωσης AHEPA, κ. John W. Galanis.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ομογένεια για τη διατήρηση της κουλτούρας του Ελληνισμού στις χώρες όπου διαμένουν οι απόδημοι, αλλά και για τη διαχρονική προάσπισή των δικαίων του κυπριακού λαού. Ευχαρίστησε επίσης τις Εβραϊκές Οργανώσεις για το ενδιαφέρον που δείχνουν για την Κύπρο και ευχήθηκε όπως οι ιστορικές και ήδη στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να ενισχυθούν περαιτέρω.

Στη συνέχεια, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυσή του, ζητώντας την πολύτιμη στήριξη των συμμετεχουσών Οργανώσεων. Αναφορά έγινε και στις εν εξελίξει συνεργασίες της Κύπρου με την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία, με τις οποίες, τόνισε ο κ. Προδρόμου, μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινή ιστορία, αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής. Μπορούμε, τόνισε, να αποτελέσουμε πυλώνα σταθερότητας, ιδιαίτερα τώρα, υπό το φώς του εκτεταμένου προσφυγικού προβλήματος και των συνεπειών του. Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, εκτείνεται και στον τομέα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου των χωρών αυτών, με την προοπτική σημαντικού οφέλους για την πρόοδο και ευημερία των λαών τους.

Από πλευράς του AHEPA, ο κ. Galanis εξέφρασε την αμετάκλητη στήριξη της Κύπρου από την ομογένεια των ΗΠΑ, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς, όπως στην οικονομία. Η Οργάνωση, είπε, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ενημέρωσης των ομογενών και της Αμερικανικής Κυβέρνησης για θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και Κύπρο. Εκ μέρους της Εβραϊκής Οργάνωσης B’Nai B’rith, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, κ. Daniel S. Mariaschin, αναφέρθηκε στη σταθερή στήριξη της Εβραϊκής Διασποράς προς την Κύπρο και επεσήμανε τους πολλαπλούς λόγους για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Συζητήθηκε επίσης η παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωσή της και έξοδο από την κρίση.