5/8/15

Απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα πολεοδομικά κίνητρα

Απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών σε ερωτήσεις
δημοσιογράφων για τα πολεοδομικά κίνητρα


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος προέβη σήμερα σε εκτενείς δηλώσεις στα ΜΜΕ για το θέμα των πολεοδομικών κινήτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της περασμένης Τετάρτης, 29 Ιουλίου 2015, μετά το πέρας της εισαγωγικής του δήλωσης, απάντησε σε συναφείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα της χαλάρωσης του 20% επί του δομήσιμου εμβαδού, για το τι ακριβώς αφορά, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Αφορά οικιστική ανάπτυξη (κατοικίες και διαμερίσματα), βιομηχανική, βιοτεχνική, αποθηκευτική, κτηνοτροφική/γεωργική ανάπτυξη. Επίσης, αφορά και στις περιπτώσεις που έχουμε αλλαγή χρήσης. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θέλει να προσθέσει ένα δωμάτιο στο σπίτι του για να βλέπει ασθενείς του ή ένας καθηγητής που θέλει να κάνει μια τάξη/φροντιστήριο κλπ».

Ακολούθως, ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες που ακούγονται στο θέμα της πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού για τις μεγάλες αναπτύξεις, ο κ. Χάσικος είπε: «Τα κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις δόθηκαν εδώ και δύο χρόνια και δεν ακούσαμε κανέναν τότε να διαμαρτυρηθεί. Γράφτηκε από τον Φιλελεύθερο (ο δημοσιογράφος του ‘Φ’ είναι εδώ και μπορεί να με ερωτήσει), αλλά και λέχθηκε ότι, με αυτόν τον τρόπο, φωτογραφίζουμε επιχειρηματίες. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Δεν έχουμε φωτογραφίσει κανένα. Και αν εννοεί κάποιος την περίπτωση του MALL , να πω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε ότι πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά. Μπορεί κατά παρέκκλιση να πήρε ο επιχειρηματίες τα επιπρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που ζητούσε. Να πω ότι κανένας δεν αντέδρασε για την περίπτωση του MALL , πλην του Δήμου Λευκωσίας. Το Υπουργικό απεφάσισε, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει αντιστάθμισμα και αναμένω ότι η αρμόδια Επιτροπή θα αποφασίσει το ύψος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει ο εν λόγω επιχειρηματίας. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν στον Δήμο Λευκωσίας.

Σε ό,τι αφορά στις άλλες περιπτώσεις, να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα από επικαιροποίηση καλύπτονται περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με αιτήματα –και δεν μιλώ για αιτήματα επιχειρηματιών-, αλλά για τον απλό κόσμο. Άρα, δεν τίθεται θέμα για μας ότι φωτογραφήσαμε ή είχαμε την πρόθεση να φωτογραφίσουμε τον οποιονδήποτε μέσα από αυτήν την απόφαση.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε μόνο στα λόγια υποβοηθητικοί για τις μεγάλες αναπτύξεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό πρέπει να γίνεται έμπρακτα. Και έμπρακτα υποβοηθούμε, εκεί και όπου μπορούμε, τις μεγάλες αναπτύξεις».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε συναφή ερώτηση για τη μονιμοποίηση των παρεκκλίσεων για τις μεγάλες αναπτύξεις, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι αυτό, έπαψε να είναι κίνητρο και πλέον είναι σχέδιο ανάπτυξης. «Θα ενταχθεί μέσα στα σχέδια ανάπτυξης. Η Πολεοδομία χειρίζεται το θέμα και θα το ολοκληρώσει, πλέον, ως ενταγμένο στα σχέδια ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Χάσικος.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση επί του ιδίου θέματος, ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε: «Εγώ δεν φοβούμαι να πω ονόματα. Ποιον εννοείται; Αν εννοείται τον επιχειρηματία κ. Νίκο Σιακόλα (περίπτωση του MALL ), το είπα προηγουμένως και το επαναλαμβάνω: ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ».