26/8/15

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής στη συνέντευξη Τύπου

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής στη συνέντευξη Τύπου

για την έναρξη των εργασιών της Πέμπτης Τακτικής Συνόδου
της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου

Με την ευκαιρία της επανέναρξης των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων επικοινωνώ σήμερα μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με τα ακόλουθα:

Στις 27 Αυγούστου 2015 θα συνέλθουν εκτάκτως οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Εσωτερικών, για να μελετήσουν από κοινού το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που αφορούν τους εγκλωβισμένους αγοραστές, για τη συζήτηση των οποίων πρόκειται στη συνέχεια να συνέλθει η ολομέλεια σε έκτακτη πρώτη συνεδρίαση της νέας συνόδου στις 3 Σεπτεμβρίου 2015.   

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές από τα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου 2015 αρχίζουν κανονικά τις τακτικές συνεδριάσεις τους.   Η ολομέλεια του σώματος, πέραν της έκτακτης συνεδρίας της 3 ης Σεπτεμβρίου 2015, θα επαναρχίσει τις τακτικές συνεδρίες της από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015.

Ανακοινώνω επίσης ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί ειδική κλειστή συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.   Είναι πεποίθησή μου ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως το κατεξοχήν όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, πρέπει να τηρείται ενήμερη για τις εξελίξεις του μεγάλου εθνικού μας θέματος.  

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι η εκτελεστική εξουσία μάς πληροφόρησε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας θα κατατεθούν σημαντικά νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, νομοσχέδιο που αφορά την αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων (πακετοποίηση δανείων) και την προστασία μικρών δανειοληπτών (μέχρι ένα εκατομ. ευρώ).    Αναμένεται επίσης με τη νέα σύνοδο η κατάθεση της νομοθεσίας που αφορά την αναθεώρηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, την αποκρατικοποίηση της CYTA και το νομοσχέδιο για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων, ώστε να μεταφερθούν αγώγιμα δικαιώματα στο καθεστώς παραγραφής μετά από 51 και πλέον έτη συνεχούς αναστολής.  

Αναμένεται ακόμη η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015, ο οποίος ως γνωστό θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, που θα διαμορφώσει ανάλογα το πρόγραμμά της, ώστε ο προϋπολογισμός να συζητηθεί και να υποβληθεί έγκαιρα η έκθεση της επιτροπής πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους στην ολομέλεια του σώματος.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεχίσουν επίσης την εξέταση των νομοσχεδίων τα οποία εκκρεμούν ενώπιόν τους και των οποίων δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της συζήτησης, είτε επειδή πρόκειται για νομοθετήματα που απαιτούν διεξοδική μελέτη είτε επειδή κατατέθηκαν σε χρόνο που δεν παρεχόταν η δυνατότητα της επιβαλλόμενης εξέτασής τους. Τέτοια θέματα αφορούν μεταξύ άλλων στην αναθεώρηση του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οργανισμών (ΔΟΚΕ) και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα συζητηθούν ακόμη σημαντικά φορολογικά νομοσχέδια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, από τα οποία μόνο ένα μέρος έχει ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα υπόλοιπα.  

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση εκκρεμούντων θεμάτων που συζητούνται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας η Βουλή θα συνεχίζει να αναπτύσσει έντονη δράση. Ενδεικτικά, αναφέρεται η συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην 4 η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, από την 31 η Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η δημοκρατία στην υπηρεσία της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης: Οικοδομώντας τον κόσμο που θέλουν οι άνθρωποι». Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στον ρόλο των κοινοβουλίων στη διασφάλιση της επιτυχίας των νέων Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDGs), οι οποίοι θα εγκριθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ τέλη Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διάσκεψης, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πέραν των 150 Προέδρων κοινοβουλίων, αλλά και μετά το πέρας αυτής, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να έχει συναντήσεις με Προέδρους άλλων εθνικών κοινοβουλίων και διεθνών οργανισμών, αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, καθώς και επαφές με παράγοντες της ομογένειας. Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης θα τελέσουν ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κ. Saber Chowdhury, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Sam Kutesa.

Πρόσθετα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου θα συμμετάσχει στη 10 η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό μεταξύ 12 ης και 14ης Οκτωβρίου 2015. Η εν λόγω διάσκεψη πραγματοποιείται κάθε χρόνο και έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων που ενδιαφέρουν τα μικρά κράτη της Ευρώπης. Σε αυτή μετέχουν, πέραν του κυπριακού κοινοβουλίου, τα κοινοβούλια της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μαυροβουνίου, του Μονακό και του Σαν Μαρίνο. Τη φετινή διάσκεψη θα απασχολήσουν οι ακόλουθες θεματικές, οι οποίες θα αντικατοπτρίζονται και στην Κοινή Διακήρυξη που θα υιοθετηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών:

·        Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις και σχέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·        Οι προσπάθειες για ανάπτυξη και διατήρηση της οικονομικής ελκυστικότητας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
·        Η κινητικότητα των φοιτητών στα Μικρά Ευρωπαϊκά Κράτη: ποια τα εμπόδια και ποιες οι ευκαιρίες.

Επίσης, προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Ισραήλ από τις 17 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2015 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Knesset κ. Yuri Eldestein . 
Περαιτέρω, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις διεθνείς διακοινοβουλευτικές δραστηριότητές της τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που αναπτύσσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, προβάλλονται οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, με τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και απομάκρυνση των εποίκων, την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου στη βάση των σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει, τέλος, το έργο της και στον τομέα των εκδηλώσεων και εκδόσεων, ενώ παράλληλα θα βελτιώνει και θα αναβαθμίζει συνεχώς την επικοινωνία με τον πολίτη τόσο σε ουσιαστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται από τη Βουλή με την έναρξη της νέας συνόδου οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

1.      Τελετή παράδοσης του ευαγγελίου και του πρωτοκόλλου ορκωμοσίας της Επιτροπής Προπαρασκευής Αγώνος Ενώσεως της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος στο Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-59. Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου 2015, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
2.      Δεύτερος Διεθνής Ετήσιος Αγώνας Δρόμου και Πεζοπορία στον Πεδιαίο Ποταμό, σε συνεργασία με το δήμο Λευκωσίας και το Σωματείο Δρομέων Κύπρου «Περικλής Δημητρίου». Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Χώρος αφετηρίας και τερματισμού το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
3.      Ημερίδα με θέμα «Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση».   Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας και σ’ αυτή θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.   
4.      Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μέσα από ζωγραφικές παρεμβάσεις και την αναβάθμιση της Λευκωσίας σε διεθνές σημείο αναφοράς ως προς τη Δημόσια Τέχνη.

Στον τομέα των εκδόσεων της Βουλής προγραμματίζεται επίσης η παρουσίαση δύο σημαντικών έργων, της έκδοσης των πρακτικών της ημερίδας για τον Α´ και Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματοποιήθηκε από τη Βουλή κατά τη δεύτερη σύνοδο της τρέχουσας Βουλευτικής Περιόδου, καθώς και του τόμου που περιλαμβάνει ολόκληρη την έκθεση για την Πολιτική και Γελοιογραφία που επίσης διοργανώθηκε από τη Βουλή και παρουσιάστηκε στην Πύλη Αμμοχώστου και στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.  


_____________