3/6/15

Δωρεάν η μετάγγιση αίματος σε όλους τους ασθενείς

Δωρεάν η μετάγγιση αίματος σε όλους τους ασθενείς

 
Κατάργηση στο τέλος χρέωσης ύψους 200 Ευρώ που καταβάλλεται από μη δικαιούχους ασθενείς για τη μετάγγιση αίματος, αιμοπεταλίων, πλάσματος και παραγόντων πήξης, θέτει με σημερινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας, το τέλος   για την υπηρεσία μετάγγισης αίματος, αιμοπεταλίων, πλάσματος και παραγόντων πήξης καταργείται για λόγους ηθικής και δεοντολογίας, καθώς το αίμα δεν αντικαθιστάται, δεν παρασκευάζεται και δεν αγοράζεται. Το αίμα δωρίζεται από εθελοντές αιμοδότες και δεν πρέπει να επιδέχεται της όποιας τυπικής ή άτυπης εμπορευματοποίησης. Το Υπουργείο Υγείας θέτει με την απόφαση αυτή ένα οριστικό τέλος σε μια λανθασμένη πρακτική. Ως εκ τούτου, η μετάγγιση αίματος θα παρέχεται πλέον δωρεάν προς όλους τους ασθενείς.

Το θέμα εξετάστηκε από την Τεχνική Επιτροπή Τελών και Δικαιωμάτων που ορίστηκε βάσει του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου, η οποία και ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Υγείας.

Την ίδια στιγμή, σε διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται το Κέντρο Αίματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Πρόσθετα, έχει εγκριθεί σε προκαταρκτικό στάδιο, η προμήθεια της μοριακής μεθόδου ΝΑΤ, για τον έλεγχο του αίματος σε παγκύπριο επίπεδο, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος. Η εφαρμογή της μεθόδου προβλέπεται να γίνει με το τέλος του 2015.     
_________________