8/5/15

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
της Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου


Θετική αναμένεται να είναι η αξιολόγηση της Τρόικα σε σχέση με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του Μνημονιακού Προγράμματος από την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου από την Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

«Έχουν ολοκληρωθεί πριν από λίγο οι διεργασίες με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επίσημης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, όπως αναμένεται, και την ενεργοποίηση και για την Κύπρο των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτηθούν κάποιες ακόμη μέρες για συνεργασία σε τεχνοκρατικό και μόνο επίπεδο, εξ αποστάσεως, για να ολοκληρωθεί η εικόνα ουσιαστικά σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων. Από τη στιγμή που δεν έχει επίσημα και τελειωτικά ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω για τις λεπτομέρειες, τα προαπαιτούμενα και τα επόμενα βήματα. Αυτά θα ανακοινωθούν όπως πάντα και με πλήρη λεπτομέρεια μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Μπορώ, όμως, να σας πω πως έχει επιβεβαιωθεί η πολύ σημαντική πρόοδος σε σχέση με την πορεία διόρθωσης της οικονομίας μας.

Κυρίαρχος στόχος για τη φετινή χρονιά παραμένει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, αλλά και η οριστική και διατηρήσιμη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του Προγράμματος μέσα στους επόμενους δέκα περίπου μήνες. Οι στόχοι αυτοί είναι απόλυτα εφικτοί και υπηρετούνται μέσα από τη συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης. Μέσα από τέτοιες κινήσεις που ενισχύουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη.

Σε σχέση ειδικά με τα δημόσια οικονομικά, η σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ελπίζω να καθησυχάζει όσους είχαν πρόσφατα εκφράσει ανησυχίες. Όχι μόνο δεν έχουμε επιδείνωση, αλλά έχουμε βελτίωση, που συνάδει βεβαίως με τη βελτίωση της πορείας της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό, χωρίς να έχει επιβληθεί έστω και ένας φόρος εδώ και δύο χρόνια. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια χαλάρωσης της προσπάθειας και ούτε βεβαίως πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ σε εκείνες τις πολιτικές των προηγουμένων ετών που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας μας».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αναμένεται να είναι θετική η αξιολόγηση από τους δανειστές, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι αν και η διαδικασία δεν έχει επίσημα ολοκληρωθεί, «έχουμε διανύσει όμως τεράστια απόσταση, όπως είχα πει όταν η διαδικασία ξεκινούσε. Είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και να τεκμηριώσουμε συγκεκριμένη και σημαντική πρόοδο, άρα θεωρώ πως θα είναι θετική».

Ερωτηθείς εάν το Πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα ή εάν προκύπτει κάποια διαφοροποίηση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. «Θέλουμε και είναι στόχος μας πολύ νωρίτερα να έχουμε οριστικά αποκαταστήσει την πιστοληπτική μας ικανότητα, να είμαστε δηλαδή σε θέση να χρηματοδοτούμε ελεύθερα τις ανάγκες μας, που θα μας επιτρέψει, με έναν ελεγχόμενο τρόπο, να ολοκληρώσουμε το Πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Σε ερώτηση εάν θα αναμένεται η σχετική ανακοίνωση για την αποδέσμευση της δόσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον έναν μήνα και περιλαμβάνει τις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη συναίνεση και των κρατών μελών. Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία θα τεθεί σε κίνηση, όταν σε λίγες μέρες, θα υπάρξει η θετική ολοκλήρωση, για να εκκινήσει ουσιαστικά αυτή η διαδικασία που περιλαμβάνει όλα τα στάδια και των εθνικών διαδικασιών, η οποία καταλήγει στην εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από το 2013, «καταγράφεται μια ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης. Εάν το 2015 θα είναι τελικά οριακά θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως είναι κάποιες εκτιμήσεις, ή αν θα είναι οριακά αρνητικός, δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά αυτήν την ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης, την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε. Θεωρώ πως αν με την ίδια συνέπεια συνεχίσουμε και εντατικοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αν προβαίνουμε σε κινήσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνουν την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, μπορούμε για άλλη μια φορά να διαψεύσουμε τις κάπως πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις και να καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς. Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι πως εντός της φετινής χρονιάς θα καταγράψουμε, για πρώτη φορά εδώ και κάποια χρόνια, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Τέλος, σε ερώτηση για τις συνέπειες που θα έχει το πρόσφατο νομοσχέδιο για το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ελπίζω και θεωρώ δεδομένο πως καμιά επιχείρηση δεν θα προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις σε σχέση με το προσωπικό που εργοδοτεί πριν οριστικά διευκρινιστεί το ζήτημα και εξεταστούν όλες οι πτυχές, και οι συνταγματικές πτυχές, μεταξύ άλλων, της νέας νομοθετικής ρύθμισης».

________________