11/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις που σχετίζονται με την προσπάθεια για εμπλοκή όλων των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Όπως γνωρίζετε, απόψε στις 8 θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην παρουσία του κ. Eide. Θα ξεκινήσει στις 8μμ με συνάντηση των τριών και ακολούθως στο δείπνο θα παρακαθίσουν και οι διαπραγματευτές. Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη. Όπως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, εκείνο που αναμένουμε είναι ότι θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του δείπνου ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη για την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις που σχετίζονται με την προσπάθεια μας, με αφορμή και την επανέναρξη των συνομιλιών, για εμπλοκή όλων των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σήμερα ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Πρέσβη της Γερμανίας. Την Πέμπτη θα δει τον Πρέσβη της Γαλλίας, την ερχόμενη Δευτέρα τους Πρέσβεις της Κίνας και της Ρωσίας και την ερχόμενη βδομάδα τον Πρέσβη της Ισπανίας, η οποία είναι μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών στις 13 Μαΐου στις 12μ, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της ΕΔΕΚ, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ΕΔΕΚ, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με το θέμα του αεροδρομίου Τύμπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών απαντούσε σε σχετικό ερώτημα Τούρκου συναδέλφου σας για το συγκεκριμένο θέμα και απάντησε ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας προοπτικής πριν την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζεται το θέμα της νομιμότητας της μιας και μόνο κυριαρχίας, κάτι που σας έχω αναφέρει και εγώ την προηγούμενη βδομάδα».

Σε ερώτηση είπε ότι για το θέμα «υπάρχουν ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή τη στιγμή εκείνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς επίσημα δεν έχουμε την όποια ενημέρωση για τις προθέσεις ή θέσεις της τουρκικής πλευράς. Πρόκειται για σοβαρό θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε δημόσιες δηλώσεις. Εάν και εφόσον προκύψει κάποιο θέμα, δύο είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το ένα είναι το καθεστώς της νομιμότητας, της μιας και μόνης κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν μιλάμε πριν την επίλυση του Κυπριακού και το δεύτερο είναι το ότι το όποιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης – και τα δύο σημεία που αναφέρω αφορούν γενικότερα όλα τα ΜΟΕ- πρέπει να υποστηρίζει τον στόχο για τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Και όπως ξεκάθαρα είναι γνωστό ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο και η επανένωση της πατρίδας μας, άρα τα ΜΟΕ πρέπει να εξυπηρετούν αυτό τον στόχο».

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει νομική ρύθμιση για το αεροδρόμιο Τύμπου πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Εκείνο στο οποίο αναφερόταν χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν απόψεις του σχετικού διεθνούς οργανισμού για το θέμα, όπου εκφράστηκαν κατ’ αρχήν ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία μπορούν να το επιτρέπουν. Δεν είναι, όμως, κάτι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση ποιος ζήτησε γνωμάτευση από αυτόν τον διεθνή οργανισμό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «κανείς δεν ζήτησε γνωμάτευση από μόνος του. Η ενημέρωση από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού έγινε το 2012 σε συνάντηση που υπήρξε και όπου εκφράστηκε αυτή η θέση. Δεν έγινε τώρα. Αυτό απαντούσε ο Υπουργός Εξωτερικών. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή».

Κληθείς να αναφερθεί στις ασκήσεις επί χάρτου, είπε ότι «υπάρχουν διάφορες ιδέες, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου επί όλων των θεμάτων και είναι υποχρέωση μας να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου επί όλων των θεμάτων. Δεν υπάρχει όμως κάτι αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς, είπε ότι «όταν ενεργήσει η τουρκική πλευρά σε οποιαδήποτε θέματα εμείς είμαστε έτοιμοι για το πώς θα αντιδράσουμε».

Σε ερώτηση πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και με ποια ατζέντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί απόψε, προσθέτοντας ότι «θα είναι εντός Μαΐου. Η ατζέντα είναι ό,τι έχει συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014, και η πρώτη ομάδα θεμάτων που θα τύχουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης είναι το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση».