21/5/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ο οποίος παρέστη, σήμερα, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, για συζήτηση ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την επικαιροποίηση των τιμών των ακινήτων με βάση τις τιμές 1.1.2013, μετά το πέρας της συνεδρίας προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση, όπως το είχε υποσχεθεί, θα φέρει πολύ σύντομα Νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει την ενοποίηση των φορολογιών. Δηλαδή, πρόσθεσε, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας - φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας του κράτους, δημοτικό τέλος και κοινοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας - θα έρθουν ενοποιημένα σε ένα νομοσχέδιο. Αυτό, ενδεχομένως να γίνει προτού διακόψει η Βουλή τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές. Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας:

«Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση αξιών ακινήτων σε τιμές 1.1.2013, έγινε με τα γνωστά προβλήματα. Θα είμαστε έτοιμοι την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη να δώσουμε όλη τη βάση των αναθεωρημένων εκτιμήσεων στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο, με τη σειρά του, θα προχωρήσει στη φορολογία στ o πλαίσιο πάντοτε της ενοποιημένης φορολογίας όπως είπα και πριν.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση για τον συντελεστή φορολογίας στα ακίνητα, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε τα εξής: «Το κράτος στόχευε στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ για να εισπράξει 100 εκατ. από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Οι Δήμοι και οι κοινότητες είχαν ως στόχο τα 17 εκατ. ευρώ για να εισπράξουν 13 εκατ. περίπου. Εφεξής, όλα αυτά θα είναι μαζί, σαν ενιαία φορολογία. Κοντολογίς, δεν θα υπάρχει αύξηση πάω στη φορολογία που πληρώνει ο πολίτης. Σίγουρα, δεν θα ξεπεράσουμε τα περσινά επίπεδα. Και αν είναι εφικτό, στο πλαίσιο συζήτησης που θα γίνει κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών – λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα εισοδήματα που πρέπει να έχει το κράτος – θα δούμε αν μπορεί να επέλθει και μείωση».
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση τι γίνεται με την περίπτωση των ‘εγκλωβισμένων’ αγοραστών από χρεοκοπημένους developers και πότε να αναμένεται πρόταση εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος είπε: «ήταν άλλη μια δική μου δέσμευση προς τη Βουλή, ότι προτού διακόψει η Βουλή τις συνεδρίες της για τις θερινές διακοπές, θα φέρουμε ενώπιον της νομοσχέδιο με το οποίο να καλύπτονται όλοι αυτοί που έχουν πληρώσει και/ή είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, πλην όμως δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας. Πάρα πολύ σύντομα θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο, πραγματικά, θα καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις . Και δεν είναι θέμα να διατηρήσει ο αγοραστής μόνο τη χρήση της κατοικίας του, να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να του την εκποιήσει. Αλλά, να μπορεί ο αγοραστής να πάρει και τίτλο ιδιοκτησίας. Και οι Τράπεζες, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν έδιναν τα χρήματα στον developer ή στον εργολάβο, όφειλαν να παρακολουθούν ότι τα χρήματα που έδιναν ήταν για το συγκεκριμένο έργο και δεν τα χρησιμοποιούσε ο δανειζόμενος για κάτι άλλο. Ο αγοραστής ουδεμία ευθύνη φέρει και θα πρέπει να κατοχυρωθεί.

Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια – και νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό – ακόμα και στις περιπτώσεις όπου το ίδιο το κράτος βάζει ΜΕΜΟ στην περιουσία είτε διότι ο developer δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις είτε διότι δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος, ακόμα και εδώ ο αγοραστής να μπορεί να πάρει τίτλο».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αποχετευτικά τέλη, αν θα περιλαμβάνονται στην ενιαία νομοθεσία που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, ο Υπουργός είπε: «Τα αποχετευτικά τέλη είναι εντελώς ανεξάρτητη περίπτωση και δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την ενιαία φορολογία».