19/5/15

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και την οποία απασχόλησαν θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Το θέμα πολιτικής συζήτησης των Υπουργών Παιδείας ήταν η ανασκόπηση του Στρατηγικού Πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης. Ο κ. Καδής συμφώνησε με τους πλείστους Ευρωπαίους Υπουργούς για τη διατήρηση των στόχων που είχαν αρχικά διατυπωθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 2020 και οι οποίοι αφορούσαν:

· υλοποίηση της διά βίου μάθησης και της κινητικότητας,
· βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης,
· προώθηση της ισοτιμίας, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, και
· αύξηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, καθώς και του επιχειρηματικού πνεύματος, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της Κύπρου για εκσυγχρονισμό μιας σειράς πολιτικών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως τα συστήματα πρόσληψης, συνεχούς επιμόρφωσης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καδής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την περίοδο 2015-2020.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης καλών πρακτικών από τα κράτη μέλη, καθώς και των πορισμάτων από την ακαδημαϊκή έρευνα για την προώθηση και τη διαχείριση μεταρρυθμίσεων σε κάθε κράτος μέλος.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας με θέμα την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων σε αυτή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία επικεντρώθηκε στην επέκταση της λειτουργίας των σχολείων για παροχή πιο ποιοτικής εκπαίδευσης και ικανοποίηση των αναγκών για αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου, ο Υπουργός Παιδείας παρουσίασε, ως πετυχημένη πρακτική, το δίκτυο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ.

«Οι νέοι αντιπροσωπεύουν το μέλλον μας και θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία για να διαμορφώσουν το μέλλον».

Όσον αφορά τα θέματα Νεολαίας, η συζήτηση των Υπουργών Νεολαίας της ΕΕ επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των νέων για την πολιτική συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι νέοι έχουν ανάγκη να συμμετέχουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα και τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους ειδικά σε τοπικό επίπεδο, παρά να συμμετέχουν στη γενικότερη πολιτική ζωή ή στις εκλογές ειδικότερα. Ανέφερε, επίσης, ότι σε εθνικό επίπεδο, κάθε κράτος μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές, αν καταφέρει να τους αποδείξει έμπρακτα ότι οι θεσμοί λειτουργούν αξιοκρατικά και δημοκρατικά. Θα πρέπει οι νέοι να πειστούν ότι με τη δική τους συμμετοχή στο εκλογικό σύστημα θα μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, υπογράμμισε ο κ. Καδής.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας στους νέους, γεγονός που θα συμβάλει στην καλύτερη ένταξή τους στην κοινωνία και θα μειώσει τον αριθμό των περιθωριοποιημένων νέων και των νέων που είναι επιρρεπείς σε καταστάσεις εξτρεμισμού και ριζοσπαστικοποίησης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου συνεχίζονται σήμερα με θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού.