11/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριαδη στο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριαδη
στο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών


Σας καλωσορίζω στο τρίτο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών, το οποίο είναι πλέον θεσμός και αντικατοπτρίζει τόσο τη δέσμευση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών, μέσα από ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό που συνηθίσαμε στις προηγούμενες δεκαετίες, όσο και την απαίτηση των πολιτών για ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα εξυπηρέτησης των αναγκών για τις καθημερινές διακινήσεις τους.

Η διακίνηση ατόμων, ή κινητικότητα όπως έχει καθιερωθεί ο όρος, είναι ίσως η σημαντικότερη ανθρώπινη δραστηριότητα, εφόσον, μέσω αυτής ικανοποιούνται οι ανάγκες για οικονομικές δραστηριότητες, κοινωνικές επαφές, απασχόληση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και γενικά όλες οι λειτουργίες που σηματοδοτούν την ποιότητα ζωής.  

Η βιώσιμη κινητικότητα όμως, πέρα από την εξυπηρέτηση όλων των πιο πάνω αναγκών, προσθέτει το στοιχείο της αειφορίας στην ανάπτυξη των μεταφορικών συστημάτων, μειώνοντας στο ελάχιστο την επιβάρυνση των φυσικών πόρων τόσο του σήμερα όσο και των μελλοντικών γενιών.  

Είμαι πολύ ευτυχής διότι φέτος, όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, διακεκριμένοι επαγγελματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν διάφορα θέματα που εντάσσονται στον ευρύτερο τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, ο καθένας από μια διαφορετική θεώρηση, και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.  

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθούμε έμπρακτα, τα τελευταία χρόνια, τη βιώσιμη κινητικότητα, έχοντας διευρύνει το φάσμα των τομέων εργασιών μας σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, με την ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών για τους πεζούς και ποδηλάτες, τη διερεύνηση της δυνατότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας μέσων σταθερής τροχιάς μεταξύ των πόλεων αλλά και συστημάτων τραμ μέσα στις πόλεις.  

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, κατά τα τελευταία χρόνια, είναι μια πρόκληση για μας και προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για περισυλλογή και ορθολογιστική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων μας σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπτυξη είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, όμως αυτή θα πρέπει να προάγεται με βιώσιμο τρόπο, ώστε τα οφέλη που θα δρέψουμε να είναι τα μέγιστα μακροπρόθεσμα.  

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως το κατεξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο της Κυβέρνησης, πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή έχοντας διαμορφώσει ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υλοποίηση δράσεων από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας, που αναπτύχθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, και η ανάπτυξη αντίστοιχων Σχεδίων για τις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Προωθούμε επίσης, στους επόμενους μήνες, την υλοποίηση των σχεδίων μας για τη βελτιστοποίηση των δημόσιων μεταφορών, ενώ ευελπιστούμε ότι  θα προχωρήσει η υλοποίηση της πρώτης φάσης δημιουργίας συστήματος τραμ στη Λευκωσία, στη βάση των πορισμάτων της μελέτης που ολοκληρώνεται στις επόμενες λίγες μέρες.  

Ένας άλλος σημαντικός τομέας που αναπτύσσεται κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο είναι αυτός των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.   Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας στα μεταφορικά συστήματα, εκπόνησε με κοινοτική συγχρηματοδότηση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των συστημάτων αυτών το 2009 και έκτοτε έχει προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου ελέγχου των συστημάτων. Παράλληλα, συμμετέχει σε δράση του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Κύπρου Ελλάδας κάτω από την Πράξη «ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ», η οποία θα παρουσιαστεί αύριο.   Το παρόν συνέδριο συγχρηματοδοτείται μέσα από την Πράξη ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ. Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του συνεδρίου, από τους συνεργάτες μας εδώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελιτήριο Κύπρου, τους Σύμβουλους μας στην Πράξη ΔΙΑΥΛΟΣ, την Διεύθυνση του Τμήματος Δημοσίων Έργων και τους Λειτουργούς του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος αυτού.   Τέλος, εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους που θα συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό με παρουσιάσεις ή στα πάνελ συζητήσεων.

_______________